PROCES O KOJEM SARAJ ŠUTI: Dominik Ilijašević korak bliže obnovi postupka

Na sjednici Žalbenog vijeća održanoj početkom mjseca, Vrhovni sud Federacije BiH donio je odluku kojom se Erminu Čurtiću, ranije osuđenom zbog zločina u vareškom selu Stupni Do na pet i pol godina zatvora, ukine osuđujuća presuda te se predmet vrati prvostupanjskom Sudu, u ovom slučaju Županijskom sudu u Sarajevu. Ukidanjem presude Čurtiću je ukinut i pritvor, a prema saznanjima odvjetnika Fahrije Karkina, Čurtić je već na slobodi i vratio se u Kreševo gdje je živio prije početka suđenja. 

Karkin nije u postupku branio Čurtića ali mu je ono što se s njime događa itekako važno jer ukidanje osuđujuće presude Čurtiću itekako bi moglo utjecati na njegova branjenika Dominika Ilijaševića Comu iz Kiseljaka. Ilijašević je prije pet godina pred Županijskim sudom u Zenici osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom počinjenim u listopadu 1993 godine u Stupnom Dolu, općina Vareš i to na temelju iskaza Ermina Čurtića, također bivšeg pripadnika HVO-a. Vrhovni sud F BiH preinačio mu je kaznu na 14 godina. Naime, iako je Čurtić pred Sudom izjavio da je iskaz koji tereti Comu za zločine u Stupnom Dolu dao pod pritiskom djelatnika bošnjačke tajne službe AID, sudac u ovom postupku Enes Maličbegović nije pridao nikakav značaj iznuđivanju iskaza niti činjenici da svjedoci zločina Ilijaševića nisu prepoznali kao počinitelja.

Ilijašević tvrdi da je 23. listopada kada je došlo do sukoba između Armije BiH i HVO-a u Stupnom Dolu bio na brdu Bogoš za što ima svjedoke, a Čurtić je svoju obranu temeljio na činjenici da je istog dana bio na položaju Planinica- Greda. Obojica tvrde da u Stupnom Dolu na dan kada je počinjen zločin nisu bili, a budući da je Žalbeno vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH to uvažilo u slučaju Ermina Čurtića i Ilijaševićeva obrana očekuje isti tretman za svojeg branjenika.

„Ermin Čurtić je svojim iskazom osudio mojeg branjenika, on će ga, uvjeren sam u to, i osloboditi“, kaže Fahrija Karkin koji smatra da je odlukom Žalbenog vijeća njegov branjenik bliže obnovi procesa kojom će konačno dokazati svoju nevinost u slučaju Stupnog Dola.

Raniji iskaz Ermina Čurtića da je Comu optužio pod prisilom AID-a, obrana Dominika Ilijaševića planira potkrijepiti iskazima djelatnika AID-a koji su Čurtića „pripremali“ za svjedočenje protiv Ilijaševića. U sarajevskim medijima ukidanje presude Erminu Čurtiću prošlo je nezapaženo. Tek poneka štura vijest kao da ih se ovaj proces ne tiče. No, službeno Sarajevo itekako je zainteresirano za suđenje Comi jer bošnjački politički vrh zajedno s domaćim izdajnicima (čitaj pojedinim Hrvatima iz Kiseljaka i okolice) željelo je Comu osuditi po svaku cijenu.

Nije im to uspjelo u slučaju Leutar gdje je Dominik Ilijašević bio drugoptuženi, pa su našli podobnog suca u liku Enesa Maličbegovića koji je bio u stanju donijeti osuđujuću presudu na temelju iznuđenog iskaza. Posljedice načina na koji je „uzet“ iskaz od Ermina Čurtića, Čurtić osjeti i danas. To je normalno jer djelatnici AID-a lomili su ga dok ga nisu slomili, odnosno dok nije potpisao nekoliko praznih papira na kojima je naknadno ispisana optužnica protiv Dominika Ilijaševića Come..