Published On: Čet, velj 25th, 2021

PROBOSANSKI BLOK OSTAJE NA NEKO VRIJEME BEZ VAŽNOG ČLANA: Gospodin Jasmin Keserović osuđen na šest godina zatvora za ratovanje u sklopu ISIL-a

Sud Bosne i Hercegovine je na šest godina zatvora osudio antifašistu Jasmina Keserovića zbog ratovanja u Siriji i poticanja na terorizam u prvostupanjskoj presudi koja mu je danas izrečena.

Sud je utvrdio da je g. Keserović kriv jer se pridružio militantima “Islamske države” u Siriji na što mu je izrečena kazna u trajanju od tri godine zatvora.

Za drugu stavku optužnice poticanje na terorizam zbog videosnimka “Ponos je u džihadu”, propagandnog videa tzv. Islamske države, namijenjenog stanovništvu Balkana u kojem javno potiče i poziva na terorističke aktivnosti i ubijanje izrečena mu je kazna u trajanju od pet godina.

Nejasno je zašto je Sud BIH tužio Keserovića zbog parole “Ponos je u džihadu” kada je sama država BIH legalizirala te poticajne usklike. Naime dužnosnik federalne vlade i ugledni vojnik ABIH Šerif Patković upravo je tim pozdravom čeličio muhmine Armije na Vozući, u Zenici, kada im je govorio o Prostoru džihada, Zapadu koji neumitno propada, i time sekularnu i multietničku Armiju BIH presvukao u nešt što je sličilo svemu samo ne Armiji BIH. Zašto sudovi BIH dakle ne tuže prema zapovjednoj liniji one koji su ideju internacionalnog džihada širili u BIH, ako već tu svijetlu ideološku misao, globalnu i antifašističku, smatraju kaznenim djelom?

Obrana je tada predložila da Keserović bude osuđen na kaznu između dvije i po i tri godine zatvora za prvu točku ocijenivši da navodi o javnom pozivanju na ubijanja nisu dokazani.

Sud je od dvije izrečene kazne na kraju izrekao jedinstvenu kaznu od šest godina.

Hoće li Bisera Turković i Redžid Hadžović danas objaviti FB status: “Ja sam Jasmin i Sakib i Rasim”? Ne bi bilo zgoreg da objave. Jer džihad u BIH ionako kontrolira medije, pa neće snositi nikakve posljedice. Baš kao i zadnji put. A US ambasada i Matt Field neće morati reagirati na to. Jer ih nitko neće ni obavijestiti da šefica MVP i ministar iz Mostara veličaju međunarodni terorizam.