Published On: Uto, stu 20th, 2018

Probleme je pravio Izetbegović

”Nažalost, neka neslaganja su bila prevelika da bismo ih potpuno sakrili od očiju javnosti”, rekao je Dragan Čović je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista komentirajući protekle četiri godine koje je proveo kao hrvatski član Predsjedništva BiH.

Naveo je kako se to tiče revizije tužbe protiv Srbije, odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a, neovlaštenog otvaranja diplomatske pošte za članove Predsjedništva, Izbornog zakona, Pelješkog mosta.

Nepotrebno dizanje tenzija

”Sva ta pitanja su generirana i unilaterarno javno problematizirana od bošnjačkog člana, kolege Bakira Izetbegovića. Naravno, bez bilo kakvog uspjeha, ali uz nepotrebno dizanje tenzija i destabilizaciju odnosa na političkoj sceni.

Sve to skupa nas je bitno usporavalo u realizaciji naših euroatlantskih aspiracija i rješavanju bitnih političkih i ustavnih problema, što je, po svoj prilici, i bio stvarni cilj tih avantura”, rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Istaknuo je i kako je postignut određen napredak na euroatlantskom putu, unatoč opstrukcijama pojedinih struktura u Bosne i Hercegovini.

”U onim pitanjima koja su djelomično u zajedničkom interesu ostvaren je određen napredak, iako je i tu bilo opstrukcija i usporavanja dinamike.

To mogu objasniti samo na način da nisu svi iskreni kada govore o europskim integracijama kao apsolutnom prioritetu.

Uvjerio sam se kako unutar bh. struktura postoje rezerve prema tom projektu, uskointeresnog, ali i šireg ideološko-političkog karaktera.

Zato te stvari ne mogu ići bez snažne inicijative, prije svega hrvatskih političkih predstavnika, uz svesrdnu potporu Europske unije”, kazao je Čović.

Izoliranje hrvatske politike

Po njegovim riječima, suradnja s druga dva člana Predsjedništva BiH bila je zadovoljavajuća, o čemu govori podatak da u proteklom mandatu nije zabilježen niti jedan slučaj preglasavanja u tom tijelu.

Kada je u pitanju ”hrvatsko pitanje” ustvrdio je kako je to, prije svega, pitanje BiH i njezine održivosti kao složene višenacionalne države.

”Uporno se nastoji izolirati i hrvatsku politiku i hrvatski narod u BiH, a njegov zahtjev omalovažiti, reintrepretirati, relativizirati, a u konačnici negirati, pa čak i kriminalizirati.

Kao odgovor na te pokušaje koji, sasvim izvjesno, ni nakon izbora neće prestati, mi ćemo nastaviti intenzivno raditi na internacionalizaciji pitanja o položaju Hrvata u BiH, u sprezi sa zahtjevom za potpunom provedbom odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju u cilju zaštite ustavnog poretka BiH kako bismo spriječili njegovo ciljano razaranje i urušavanje”, poručio je.

Čeka se stabilizacija bošnjačke scene

Čović se u intervjuu osvrnuo i na pregovore o provedbi izbornih rezultata, podsjetivši kako je HDZ BiH postigao sporazum o suradnji sa SNSD-om, a sada slijede pregovori s bošnjačkim političkim predstavnicima.

”Nadamo se kako će se u idućim danima stabilizirati i bošnjačka politička scena te da ćemo imati jasniju sliku tko s te strane želi biti naš partner u vlasti i, na kraju krajeva, s kim trebamo uopće razgovarati.

Najvažnije je da se dogovorimo oko uspostave vlasti i njezina funkcioniranja kako bi mogla provesti nužne reforme, a izbor pozicije će ovisiti o procjeni koliko je ona značajna za realizaciju programskih ciljeva HNS-a i HDZ-a BiH te svih onih koje usuglasimo s partnerima u vlasti”, zaključio je Čović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare