Published On: Pon, pro 31st, 2018

PLENKOVIĆ: Bošnjaci u Federaciji svojim su glasovima izabrali Komšića; inzistirat ćemo na izmjeni Izbornog zakona

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da su izborni rezultati jasno pokazali da su Bošnjaci u Federaciji BiH svojim glasovima Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH.

To je bio njegov odgovor na pitanje postavljeno u intervjuu za Večernji list kako vidi suradnju sa Željkom Komšićem, članom hrvatskim članom Predsjedništva BiH.

“To je ozbiljan problem, jer je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda preduvjet dugoročnog uređivanja odnosa unutar Bosne i Hercegovine, ali i sama bit Daytonskog mirovnog sporazuma. Konstitutivni narodi ustavna su kategorija i društveno-politička činjenica koju je nemoguće ignorirati. O nužnosti ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda govorio sam u Europskom vijeću, a to pitanje iznijeli smo i na Vijeću za vanjske poslove EU. Inzistirat ćemo na pravednom rješenju putem odgovarajuće izmjene izbornog zakonodavstva”, kazao Plenković

Upitan je i za komentar na činjenicu da SDP nije podržao usvajanje Deklaracije o BiH u Saboru.

“Opozicija je propustila šansu stati iza Deklaracije, čime je pokazala duboko nerazumijevanje za položaj Hrvata u BiH. Ponovno je bila vidljiva disfunkcionalnost djelovanja SDP-a. Pitanje položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH trebalo bi biti tema koja nadilazi uobičajena razmimoilaženja vlasti i opozicije”, rekao je Plenković.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare