Published On: Pon, lis 27th, 2014

Prlićev odvjetnik: Tužiteljstvo samo priča

Odvjetnik Stipe Prlića, Plamenko Čustović izjavio je danas kako je siguran da će Sud BiH odbiti žalbu Tužiteljstva BiH na odluku kojom nije određen pritvor osumnjičenima u predmetu “Gibraltar”.

”Tužiteljstvo radi u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i normalno da najavljuje žalbu protiv rješenje kojima nije zadovoljno. S obzirom da se ništa novo nije dogodilo i da je Sud donio jedinu moguću odluku na temelju onog što je Tužiteljstvo prezentiralo, ja vjerujem da će se ta žalba odbiti”, kazao je Feni Čustović.

Što se tiče blokade imovine, branitelj Stipe Prlića smatra kako, da bi se takva mjera izdala, Tužiteljstvo mora dokazati osnovanost sumnje da su okrivljeni počinili kazano djelo.

”To oni do sada nisu dokazali, osim samo što pričaju da imaju dokaze da su osumnjičeni počinili kazano djelo, ali do sada ih nisu prezentirali”, rekao je Federalnoj novinskoj agenciji Čustović.

Dodao je kako na osnovi svega onoga što je do sada prezentirano ne vidi druge mogućnosti nego da se žalba odbije.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH jutros je priopćilo kako će tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, nakon što je zaprimio odluku suda, u zakonskom roku uputiti žalbu na odluku, kojom nije određen pritvor osumnjičenima u predmetu Gibraltar, te zatražiti određivanje mjere pritvora.

Tužiteljstvo BiH također će zatražiti privremenu mjeru – blokadu cjelokupne imovine (pokretne i nepokretne) i blokadu računa navedenih osumnjičenih za vrijeme trajanja postupka jer će u okviru predmeta biti zatraženo i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Ranije je Sud BiH prozvao državno Tužiteljstvo za površan pristup spomenutom slučaju.

”Bilo bi dobro da Tužiteljstvo BiH, umjesto što javnost kontinuirano obmanjuje svakodnevnim priopćenjima, snagu i energiju usmjeri na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona i edukaciju državnih tužitelja”, navodi se u priopćenju za javnost Suda Bosne i Hercegovine u kojem oštro proziva postupanje Tužiteljstva BiH u ovome slučaju.