Published On: Tue, Mar 28th, 2017

Prlić poručio sudu: Ovdje sudite cijelom HVO-u

”Sudite ljudima poput mene, a uopće nisam bio karika u lancu zapovijedanja. Vi ovdje sudite cijelom HVO-u”, rekao je Jadranko Prlić, predsjednik Vlade Herceg Bosne u svome obraćanju tijekom zadnjeg dana žalbenoga postupka pred sudom u Haagu.

Istaknuo je, prenosi portal Dnevnik, kako nepravomoćna presuda kojom je hercegbosanska šestorka osuđena za zajednički udruženi pothvat utemeljena na političkoj ideji a ne na zločinima.

”U svojoj žalbi nismo prigovarali toliko zbog navođenja konkretnih zločina, nego zbog načina na koji je sve to primijenjeno. Udruženi zločinački pothvat ste iskonstruirali na političkoj ideji a ne na zločinima”, rekao je Prlić.

Dodao je kako je zapovjednik bilo koje razine u strukturi HVO-a, pa i najmanje postrojbe, za jednostavno slanje vojnika na bojište, prema tumačenju tužiteljstva i prvostupanjskoj presudi, odgovoran za udruženi zločinački pothvat pa čak i ako nije u lancu zapovijedanja.

Izjavio je i kako je važno da Sud ima sve elemente na kojima bi mogao donijeti presude.

”Ja sam preuzeo taj rizik, ja namjeravam reći ono što želim reći. Ali ako odlučite suprotno, Vašu ću odluku prihvatiti i to je to”, rekao je Prlić.

Njegov odvjetnik Michael Karnavas se obratio Sudu kazavši kako je optužba iznijela nekoliko zanimljivih stvari.

”Kažu da su razmjeri propusta bez presedana i da su neprihvatljivi. Isto tako rekli su da raspravno vijeće ima dužnost u potpunosti donijeti presude po svim elementima optužnice. No, jesu li oni zaduženi za ocjenu dokaza, obrazlaganje mišljenja? Ako pogledate njihov podnesak, vidjet ćete da oni na nekoliko mjesta kažu da je Raspravno vijeće nepravilno suzilo opseg dokaza koje su smatrali relevantnim. Vijeće mora sve dokaze ocijeniti u sveukupnom korpusu i kontekstu”, rekao je Karnavas.

Odvjetnik je izjavio kako Raspravno vijeće nije analiziralo sve dokaze i to u izolaciji, i zbog toga nisu donijeli ispravnu te pravno i formalno valjanu prvostupanjsku odluku.

”Ako pogledate sve dokaze, vidjet ćete da je Raspravno vijeće biralo njihove dokaze za njihovu verziju događaja”, izjavio je Karnavas te dodao kako Tužiteljstvo uporno tvrdi kako su prvostupanjske kazne preniske.

”Mi ne želimo umanjivati ljudsku tragediju, ni činjenicu da je bilo mnogo razaranja, smrti, nečovječnog postupanja… Međutim, u paragrafima našeg odgovara, mi idemo redom, kroz sva zaduženja i ovlasti dr. Prlića pokušavamo objasniti kako je funkcionirala Herceg Bosna, zašto je stvorena i što je htjela napraviti. To ne znači da su počinili zločine. Svrha suđenja je da se utvrdi tko je odgovoran za zločine, a ne osuditi tek tako nekoga tko vam prvi naleti”, rekao je Karnavas.

Naglasio je činjenicu da Tužiteljstvo tvrdi kako je Raspravno vijeće sagledalo neka zbivanja izvan konteksta.

”Mi tvrdimo da je apsolutno sve sagledano izvan konteksta, ne samo određeni dijelovi, nego sve u cjelini”, rekao je Karnavas.

Tužitelji su opak u svojem izlaganju ponovili kako su šestorica lidera Herceg-Bosne sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu političkog i vojnog karaktera, te da su igrali ključnu ulogu u činjenju kaznenih djela.

Za Prlića, Praljka Stojića i Petkovića zatražili su kaznu od 40 godina, a Pušića i Ćorića 35. Tužitelji su ponovili kako su šestorica lidera Herceg-Bosne sudjelovali u djelima koja su imala za cilj trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih muslimana i drugih nehrvata, prenio je N1.

“Znali su da je muslimansko stanovništvo postrojavano i zatočeno. Muškarci su odvajani od žena, djece i starijih. Svaki od njih je znao da se zatočenici nalaze u užasnim uvjetima i da su izvrgnuti nasilju. Znali su za prisustvo kriminalaca u jedinicama koje su upućene na operacije protiv muslimanskih civila kao što je zloglasna kažnjenička bojna”, kazala je tužiteljica.