Published On: Thu, Aug 13th, 2015

PRLIĆ, BAKULA I KULENOVIĆ: Nismo krivi

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović izjasnili su se da nisu krivi, priopćeno je iz Suda.
Sud BiH potvrdio je 21. svibnja 2015. godine optužnicu koja optužene Stipu Prlića i Zorana Bakulu tereti da su počinili kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti i kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženog Nevena Kulenovića da je počinio kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi.
U optužnici se navodi da su optuženi Stipe Prlić, kao direktor – predsjednik Uprave i Zoran Bakula, kao član Uprave JP Hrvatske telekomunikacije d.o.o. Mostar, u okviru postupka javne nabavke za izradu “Integrirane strategije planiranja i zakupa medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija prema ciljnim skupinama JP HT d.o.o. Mostara, te planiranje i zakup medija u BiH” izvršili izbor najpovoljnijeg ponuđača tako što su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali pravno lice SV-RSA d.o.o. Sarajevo u vlasništvu optuženog Nevena Kulenovića, iako je navedeno pravno lice prema preporuci komisije za javne nabavke bile trećepozicionirano.
Tako su postupili suprotno odredbi člana 35. stav 2. Zakona o javnim nabavkama BIH i člana 14. stav 1. i 4. Uputstva o primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, za koja postupanja im je optuženi Neven Kulenović, kao vlasnik i zamjenik direktora pravnog lica SV-RSA d.o.o. Sarajevo, dao dar koji su prethodno dogovorili i to sukcesivnim isplatama na račun Zorana Bakule u iznosu od 386.256,86 KM i na račun Stipe Prlića u iznosu od 331.513,18 KM, a koji dar su optuženi Zoran Bakula i Stipe Prlić primili na način da im je isti isplaćen s računa pravnog lica “3 Media Limited” registriranog  na Gibraltaru, u kome je punomoćnik s općom i generalnom ovlasti optuženi Neven Kulenović.