Published On: Sri, ruj 13th, 2017

PRKAČIN: “ZDS je ustaški pozdrav, i drago mi je. Skejo i ekipa izdali su Francetića”

Rasprava je li Za dom spremni ustaški pozdrav praktički je odavno završena. Nitko više ne govori o starom hrvatskom pozdravu, izmišljotini koja se koristila kao opravdanje, a čak se i Kolinda prije nekoliko dana ispravila.

HOS-ovci su početkom devedesetih ZDS preuzeli samo i isključivo po uzoru na ustaše koje su im bile nedvojbeni uzor. Potvrdio je to danas i umirovljeni general HOS-a Anto Prkačin gostujući na N1 televiziji.

On je odmah na početku potvrdio da se radi o ustaškom pozdravu.

“To je apsolutno točno. I drago mi je da je tako. I političari su rekli, i Hasanbegović, i Nazor, i još neki da je to preuzet ustaški pozdrav”, kaže Prkačin koji smatra da HOS-ovci koji su prije nekoliko dana organizirali presicu “lupetaju gluposti”.

“Što ću ja slušati ljude koji ništa ne znaju, koji lupetaju gluposti? Taj problem nije uopće u HOS-ovoj ploči i način kako se počeo rješavati problem nikad se neće doći do rješenja. Mi moramo revidirati. Pogledajte predsjednicu, pa i premijera ili bilo kojega viđenijeg političara, kad se spomene bilo što od ’41. do ’45., oni odmah spomenu revizionizam. Što je revizionizam? Ovdje se misli na reviziju onoga što se događalo od 1941. do 1945. Pa to je nužno, to se mora”, kaže Prkačin.

“HOS-ovac i ustaša postaješ tako da kažeš HOS-ovac i ustaša sam”

“Taj pozdrav nije umjetničko djelo, pa da mu se gleda kompozicija boja, to je nešto konkretno, to je pozdrav koji je nastao u prvoj emigraciji u ustaškom pokretu. Ja nisam osnivač HOS-a, ali sam osnivaču rekao da kao registriran u rezervnom sastavu specijalne policije ulazim u HOS, a on meni na to kaže: ‘Znaš kako se postaje HOS-ovac? HOS-ovac i ustaša postaješ tako da kažeš HOS-ovac i ustaša sam’. Onaj tko je prvi čovjek najbolje zna zbog čega su uzeli taj pozdrav. Taj pozdrav je uzet kao pozdrav HOS-a i tu dilema nema”, objašnjava.

Kaže da se nije odazvao konferenciji jer su mu rekli da ne veže HOS i ustaški pokret.

“Nisam se odazvao jer mi je poručeno da ne miješam HOS i ustaški pokret, a o pozdravu Za dom spremni nemoguće je razgovarati ako se to dvoje ne poveže. Oni nesretnici u svojoj su intelektualnoj plitkoći i uskogrudnosti izdali Francetića, kao što je Juda izdao Isusa”, kaže Prkačin.