Published On: Mon, Jul 31st, 2017

Priznali: Nutella nije ista u Hrvatskoj i Njemačkoj!

Slovački premijer zatražio je u četvrtak od Europske komisije da djeluje glede pitanja različite kvalitete  proizvoda istog brenda koji se prodaju u trgovinama u istočnoj i zapadnoj Europi.

Slovačka, kao i Poljska, Mađarska i Češka, već dugo tvrdi da su prehrambeni proizvodi i druga roba, poput praška za pranje, slabije kvalitete u usporedbi s tim istim proizvodima koji se prodaju u zapadnoj Europi. U novije vrijeme u tome im se pridružila u Hrvatska.

“Kako biste reagirali kada bi vaš prašak za pranje imao 20 posto manje aktivne tvari?”, upitao je slovački premijer  Robert Fico. Piše Express.hr.

Fico je također ustvrdio i da se u Slovačkoj prodaju neki prehrambeni proizvodi koji sadrže manje svinjetine, a više ostataka piletine slabije kvalitete, iako teže isto, izgledaju isto i jednako koštaju.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, Ficu je priznao da je to “neprihvatljivo”, te je priznao da zaista postoji problem dvostrukih kriterija vezanih za namirnice velikih proizvođača za istočnu i zapadnu Europu.
“Potrošači imaju pravo na istu kvalitetu”, rekao je i dodao da će Komisija u rujnu objaviti smjernice kako tumačiti postojeće odredbe o sigurnosti hrane, a nije isključio ni novi zakon.

“Ne sviđa mi se ideja da bi u Europi postojala nekakva druga kategorija”, rekao je Juncker na konferenciji za tisak.

“Realizirat ćemo našu zajedničku namjeru da okončamo diskriminatornu praksu prodaje Slovacima prehrambenih i drugih proizvoda slabije kvalitete”.

Fico se s Junckerom sastao u ime zemalja Višegradske skupine u kojoj su još Poljska, Češka i Mađarska.
On je rekao da cijeni što Juncker pitanje vidi kao europsko, a ne samo regionalno.

Više studija je pokazalo da mnogi prehrambeni proizvodi multinacionalnih kompanija koji se prodaju u istočnoj Europi sadrže jefitnije sastojke slabije kvalitete nego identično pakirane verzije za zapadno tržište, poput primjerice Nutelle.

Tvrtke su svoje prakse branile tvrdeći da različite tržišta imaju različite ukuse i da su sastojci odgovarajuće navedeni.