Published On: Pon, velj 25th, 2013

Prizemljeni svi F-35 vojni zrakoplovi: Ponos američke vojne industrije ili prijevara desetljeća?

Nakon što je otkriveno napuknuće na jednoj lopatici motora, Pentagon je bio prisiljen prizemljiti sve borbene zrakoplove F-35. Greška je otkrivena tijekom rutinske kontrole u zračnoj luci Edwards u Californiji. Svi zrakoplovi su prizemljeni do daljnjeg, prenosi BBC.
Ovo je već drugi put u dva mjeseca kako se ‘dragulj’ američkog ratnog zrakoplovstva F-35, koji leti brzinom od 1930 km/h, te čija je izrada američki proračun ‘olakšala’ za 400 milijardi dolara, pokazao nepouzdanim. Verzija F-35B, namijenjena marincima, i zrakoplovi s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem, prvi puta su bili prizemljeni zbog je greške u proizvodnji koja je  uzrokovala prekid dotoka goriva.
F35 i njegovu verziju F35B, koji su trebali biti ponos američke vojne industrije i pouzdan izvor zarade (budući da su u tijeku pregovori o prodaji gotovo svim zemljama saveznicama SAD-a), vojni analitičari po internetskim portalima nazivaju ‘običnom prijevarom’.
Prilikom rutinske kontrole, koju su obvezni proći svi civilni i vojni zrakoplovi, na jednom od 51 zrakoplova koliko ih je dosad proizvedeno, primijećena je napuklina na lopatici motora (ili,  ako ćemo koristiti stručnu terminologiju, na jednoj od lopatica turbine reaktora).
U praksi bi to značilo da bi se avion, kada temperatura reaktora pređe određenu razinu, mogao raspasti u zraku.

F-35Ni prethodno pronađena ‘greška’ (ona oko dotoka goriva), iako je neuporediva s ovom, nije zanemariva. Američki stručnjaci su kako bi smanjili težinu svakog od pojedinih dijelova, rezervoar borbenog zrakoplova F35 učinili ‘preosjetljivim’ na elektricitet visokog napona. Pokušajmo pojasniti: ukoliko bi se F35 prilikom leta našao u gustim oblacima, ‘Faradayev kavez’ koji sve zrakoplove štiti od udara groma, ne bi mu mogao pomoći. Dakle, ono što je za sve zrakoplove na svijetu spasonosno rješenje i koje ih štiti od električnih pražnjenja u atmosferi, za F35 je smrtonosna klopka.
Treći problem, iako naizgled ‘banalan’ (ako se išta može nazvati banalnim kada se kupuje zrakoplov od milijarde dolara), a kojeg su primijetili prije mjesec dana, je  sonda za opskrbu gorivom. Na jednom od zrakoplova F35B (verzija koju zbog vertikalnog uzlijetanja i slijetanja koriste marinci), ona je jednostavno otpala. Tada su svi F35B držani na zemlji mjesec dana.
Lockheed Martin, ‘stup američke vojne industrije’, koji je odgovoran za cijeli projekt, surađuje s tvrtkama zemalja koje su odlučile kupiti američke borbene zrakoplove, kako bi se utvrdio razlog kvara. Poseban naglasak daje na istragu koja se vodi u kompaniji Pratt & Whitney, koja je proizvođač turbina.
‘Stručnjaci su poslali turbinu motora u sjedište kompanije Pratt e Whitney iz Meddletwona, kako bi proveli detalju analizu i pronašli uzrok kvara. Još je prerano tvrditi kako su svi zrakoplovi neispravni, ali zbog predostrožnosti su svi letovi do daljnjega otkazani’, stoji u zajedničkom priopćenju Pentagona i Lockheed Martina.
Novinska agencija Bloomberg je u svojim brojnim napisima od samog početka tvrdila kako se radilo o pretjerivanju kada se govorilo o ‘ponosu, dragulju i projektu desetljeća’. Zbog niza nedostataka u tijeku izrade (od onih na konstrukciji zrakoplova, do problema sa softwerom na računalima), čitav projekt je kasnio sedam godina.
Bez obzira na smanjenje proračunskih izdvajanja za ministarstvo obrane, Pentagon je uspio dogovoriti isporuku 2 443 primjerka F35, za koje će Lockheed Martinu isplatiti 395 milijardi dolara.
Il Sole 24 Ore piše kako se talijanska vlada obvezala kupiti 131 borbeni zrakoplov tipa F35A i 30 primjeraka zrakoplova verzije F35B.
Bez obzira na krizu talijanska je vlada pristala je na cijenu od 99 milijuna eura za verziju A, te 106,7 milijuna eura za verziju B zrakoplova, što ukupno prelazi 15 milijardi eura troškova za jedan (zasad) prilino nepouzdan i opasan borbeni zrakoplov. Zrakoplove su, osim Italije, odlučile kupiti i Velika Britanija, Turska, Norveška, Izrael, Kanada, Australija Japan i Nizozemska.

izvor(i): BBC | Bloomberg | IlSole24Ore
advance.hr