Petak, 19 srpnja, 2024

PRIŠTINSKI PI AR: Preparim Rama plaća ljudima da udome pse lutalice 50 eura mjesečno

Must Read

Gradonačelnik kosovskog glavnog grada Prištine ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plaće u državi ako udome psa lutalicu.

U Prištini je oko 4 tisuće pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa, javila je Hina.

Šokantna video snimka mladića koji brutalno tuče maloga psa lutalicu osvijestila je problem i prošli mjesec potaknula prosvjed aktivista i ljubitelja životinja.

”Ovo nije izoliran slučaj, to se događa psima svaki dan diljem Kosova”, rekla je aktivistica za prava životinja Argjenta Dociqi.

”Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne. Ako ih hranimo i ne tučemo ih, neće biti agresivni”, ustvrdila je 11-godišnja učenica Berta Meha, koja je s ocem bila na prosvjedu na glavnom prištinskom trgu.

50 eura mjesečno

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegova ambiciozan program, “Dom za svakog psa”, riješiti problem i promijeniti stav prema psima. Grad će kućanstvima plaćati 50 eura mjesečno za udomljenog psa lutalicu.

”Držanje psa je skupo i nema svatko novca. Zato pomažemo obiteljima koje posvoje lutalice”, rekao je 48-godišnji arhitekt za AFP.

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima gdje će biti cijepljeni, sterilizirani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio je deset pasa:

”Želim učiniti nešto za njih. Volio bi ih posvojiti još deset. Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora”, rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine.

Grad je rekao da bi drugi trebali “slijediti Samijev primjer i svakom psu lutalici dati dom”.

Promjena se neće dogoditi preko noći

No, nisu svi oduševljeni idejom:

”Mora da plivamo u novcu kad ga toliko dajemo za pse. Sve pse treba sterilizirati ili će cijeli proračun otići na pse”, rekao je umirovljenik Mirsad Balaj (65).

Arhitekt Bajram Kazagiqi kaže, pak, da su i psi “stanovnici ovog grada”:

”Ako želimo brinuti o ljudima, onda moramo brinuti i o psima lutalicama poput članova obitelji”, rekao je 62-godišnjak.

Gradonačelnik Rama tvrdi da s proračunom koji ima na raspolaganju može riješiti problem, pod uvjetom da je procjena broja pasa lutalica u gradu točna. Ne očekuje, međutim, da će se to dogoditi preko noći.

”To će se dogoditi za 10 ili 20 godina kad se promijeni društvena svijest i kad će ljudi pokazivati više ljubavi prema psima”, ustvrdio je.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -