Published On: Sat, Jun 11th, 2016

Prištinski mediji: Srbija započela kolonizaciju Kosova

PRIŠTINA – Polaganje kamena temeljca za izgradnju srpskog povratničkog naselja “Sunčana dolina” u općini Zvečan je udarna vijest u prištinskim listovima na albanskom jeziku

Prištinski mediji u tom projektu vide početak “kolonizacije” i “povratak Srbije na Kosovo”.

Listovi “Zeri” i “Koha Ditore” informaciju o početku gradnje “Sunčane doline” objavili su na naslovnicama, prvi pod naslovom “Srbija započela kolonizaciju Kosova”, a drugi – “Vlada nemoćna povodom kolonizacije Srba na sjeveru”.

“Koha Ditore” konstatira da su vlasti u Prištini pokazale nemoć u sprječavanju podizanja ove “kolonije”, jer, iako su ocijenile da je riječ nezakonitoj gradnji, nisu poduzele nikakve korake da spriječe radove.

Prištinski listovi na albanskom prenose ocjenu pokrajinskog premijera Ise Mustafe da je gradnja “Sunčane doline” protuzakonita, ali i konstatiraju da je riječ o najvećem građevinskom projektu Srbije na Kosovu od završetka rata.

Mediji na albanskom također prenose izjavu ministra okoliša i prostornog planiranja Ferida Aganija da će Priština spriječiti gradnju “Sunčane dolina”, koja se, prema njegovim riječima, gradi bez potrebnih dokumenata iz oblasti prostornog planiranja.

Prostor u medijima je ovim povodom dobila i oporba, koja zahtijeva od vlade da poduzme mjere kako bi se spriječila gradnja naselja. U priopćenju Saveza za budućnost Kosova navodi se da “Vlada Kosova ima ustavnu obvezu braniti zemlju od stranih utjecaja” i “povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Nijedna Vlada ne može Srbiju da učini vlasnikom Kosova i nereagiranje  vlade i drugih institucija Republike Kosovo, je jednako s nacionalnom izdajom. Nastavak dijaloga Priština-Beograd u ovakvoj situaciji, kada Srbija ne poštuje državu niti Vladu u Prištini, nema nikakvog smisla “, navodi se u priopćenju AAK.