Published On: Tue, Apr 2nd, 2019

Pripremljena žalba protiv zastupnice SDA koja je šokirala izjavom o LGBTIQ osobama

Zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentirala je jučer na svom Facebook profilu održavanje prve Bh. povorke ponosa i time izazvala buru u javnosti.

Naime, zastupnica je napisala kako je grupi aktivista i aktivistica koji organiziraju povorku cilj da upropaste državu i njen narod, te da se oni trebaju izolirati i skloniti što dalje od “naše djece i društva”, napisala je u statusu kojeg je potom obrisala sa Facebooka.

Kako saznaje RadioSarajevo.ba , protiv zastupnice SDA bit će podnesena žalba ombudsmanu za ljudska prava po Zakonu o zabrani diskriminacije i samoj Skupštini KS-a, u skladu sa Etičkim kodeksom Skupštine. Također, navode kako nevladin sektor razmatra i druge pravne mjere protiv zastupnice.

Podsjećamo, prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se u Sarajevu 8. rujna ove godine, a već godinama se održava u gradovima širom regije. Inicijativa za organiziranjem povorke krenula je od grupe aktivista i aktivistica iz Bijeljine, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Ugljevika, Prijedora i drugih gradova u BiH.

“LGBTIQ osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju: u obitelji, u školi, na radnom mjestu, na fakultetu, na ulici, ali i u institucijama“, rečeno je jučer na konferenciji za medije, gdje je i navedeno kako Bh. povorka ponosa poštuje principe antifašizma, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti.

Zastupnica SDA u Skupštini ŽS poziva da se LGBT osobe izoliraju i sklone od društva