Published On: Sri, lis. 4th, 2017

Pripremite telefone Stiže revolucionarni 3D selfie

Buduća primjena ove tehnologije podrazumijevat će otkrivanje lica u gomili i stvaranje osobnih avatara u videoigrama

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Kingston i Nottingham stvorio je program koji mapira 3D verziju lica na temelju samo jedne fotografije. Tzv. “3D selfie” nastaje pomoću umjetne inteligencije koja prepoznaje različite karakteristike na ravnoj fotografiji i zatim ih rekonfigurira u 3D model.

Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona vrlo pojednostavila cijeli proces stvaranja 3D modela lica, kaže doktor Vasileios Argyriou sa Fakulteta za znanstveni inženjering i informatiku Sveučilišta Kingston.

Prelazak sa 2D na 3D ranije je podrazumijevao niz predradnji koje smo uspjeli zaobići, tako da sada ne moramo birati samo specifične karakteristike ili koristiti modele koji mijenjaju oblik, ističe. Dali smo sustavu određenu količinu podataka. On zatim uči na način sličan našemu, tj. obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućuje da zaključuje o tome kako bi ravna fotografija nečijeg lica mogla izgledati u tri dimenzije, objašnjava Argyriou, piše Zimo.co.

Kako bi “istrenirao” računalo da prepozna ključne karakteristike, tim je koristio bazu podataka sa preko 80 000 2D fotografija, zajedno s odgovarajućim 3D modelima.

Buduća primjena ove tehnologije podrazumijevat će otkrivanje lica u gomili i stvaranje osobnih avatara u videoigrama. Ova tehnologija mogla bi se koristiti i u sigurnosne svrhe, gdje bi se fotografija lica brzo skenirala da bi se stvorila 3D slika, pomoću koje bi se mogla identificirati osoba u gomili iz različitih kutova, objašnjava doktor Yorgos Tzimiropoulos sa Sveučilišta u Nottinghamu.

A može se koristiti i u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmovima, kao i u različite medicinske primjene, dodaje. Sustav koji smo stvorili već je vrlo precizan, ali sada namjeravamo da ga dodatno poboljšamo kako bi bio u mogućnosti procesira suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočale, madeži i pejgice, zaključuje Tzimiropoulos.

3D selfiji novi su trend, čemu svjedoči i nedavno održan IFA sajam u Berlinu, na kojem je japanski div Sony otkrio novi telefon sa futurističkim skenerom za 3D selfije, prenosi bljesak.info

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer