Published On: Sub, srp 21st, 2018

PRIPAZITE Obavezna boravišna pristojba ako idete na more, inače riskirate kaznu

Svi koji planiraju ljetovati u Crnoj Gori i Hrvatskoj moraju pripremiti novac za obvezno plaćanje boravišne pristojbe, a obvezni su i prijaviti boravak ako se ne žele suočiti s paprenom kaznom. Ako to propuste, riskiraju plaćanje kazne na povratku u BiH.

Neugodno iskustvo

Večernji list navodi iskustva nekoliko slučajeva građana, koji su samo dobrom voljom i susretljivosti službenika na granici izbjegli plaćanje kazne.

Uredno smo rezervirali smještaj na Jadranu još u travnju i na traženje vlasnika apartmana uplatili predujam za njega. Kad smo došli, dali smo putovnice vlasniku apartmana u kojem smo boravili kako bi nas prijavio i odmah mu platili ostatak iznosa koji je tražio za naš petodnevni boravak.

Međutim, na povratku u BiH na granici su nam kazali kako naš boravak u Republici Hrvatskoj nigdje nije prijavljen i kako smo sada dužni platiti kaznu. Spomenuli su iznos u protuvrijednosti od 500 KM po osobi, a nas je petero bilo u automobilu. Ostali smo u šoku.

Rekla sam im kako smo bili u apartmanu njihova državljanina koji se bavi iznajmljivanjem i da nije u redu da mi ispaštamo zbog tuđeg propusta i eventualnog izbjegavanja poreza državi. Zaista nismo znali da mi moramo provjeriti jesmo li prijavljeni da boravimo u nekom mjestu iako znam kako nepoznavanje zakona u nekoj zemlji ništa ne opravdava. Srećom, ovaj put smo prošli samo s upozorenjem, ali želimo upozoriti ostale da se ne dovedu u situaciju da budu kažnjeni zbog neprijavljivanja boravka – kazala je jedna građanka, žrtva ovakve prevare.

Besplatna prijava boravka

Prema zakonima RH, svi mali iznajmljivači dužni su prijaviti svoje goste i platiti boravišnu pristojbu za njih. Međutim, što je s prijavom i plaćanjem boravišne pristojbe za užu rodbinu i prijatelje u vikendicama i nekategoriziranim objektima?

Ako idete u posjet prijateljima koji žive na moru, domaćini su dužni prijaviti vas, ali ne plaćaju boravišnu pristojbu. Ako ste, primjerice, naslijedili kuću ili stan za odmor u općini ili gradu gdje niste stanovnik, kad dođete u tu kuću, svi se morate prijaviti. Prijava boravka u Hrvatskoj je besplatna, ali su svi turisti obvezni izvršiti je.

Turisti su obvezni platiti boravišnu pristojbu koja se kreće od 0,25 do 1,75 KM dnevno i ovisi o dijelu sezone i turističkom razredu mjesta. Prema zakonu, svaki stranac koji ne prijavi ili ne odjavi smještaj, boravište ili prebivalište ili na obrascu prijave ne navede potpune i točne podatke, bit će kažnjen novčanom kaznom od 125 do 750 KM, navodi Večernji list.

Visina boravišne pristojbe kreće se u rasponu od 0,10 do jednog eura dnevno, u ovisnosti od općine do općine, dok se boravišna prijava ne plaća. Svi koji odlaze u Crnu Goru, čak i na dan, obvezni su prijaviti boravak, inače će morati platiti kaznu od 60 do 300 eura, odnosno od 120 do 600 maraka.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare