Pripadnici selefija bit će protjerani u Njemačku

SARAJEVO – Pet osoba iz Afganistana i Pakistana, koje pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija, biće tijekom dana protjerane iz BiH u Njemačku, odakle su i došle, potvrdio je Srni direktor Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić.
“Pripadnici Službe za poslove sa strancima, koji su uhitili strane državljane od jučer do danas vodili su postupak i proceduru, a danas su izrečene mjere protjerivanja iz BiH, sa zabranom ponovnog ulaska u zemlju”, rekao je Mektić.
On je potvrdio da su pripadnici pokreta selefija, koji su jučer uhićeni na području Tuzle, stupili u kontakt s Muradif Hamzabegović, koga je Sud u BiH nepravomoćno osudio na šest godina zatvora zbog trgovine ljudima.
Najpoznatija zajednica selefija u BiH djeluje na području Gornje Maoče kod Brčkog, kojoj je pripadao i Mevlid Jašarević, koji je u listopadu 2011. godine pucao na zgradu Veleposlanstva SAD u Sarajevu i zbog toga bio nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora.
Selefije su zagovornici izvornog tumačenja islama kakvo se prakticiralo u vrijeme proroka Muhameda, a poznati su i kao vehabije.