Published On: Pon, ruj 21st, 2015

PRIORITET IZBORNI ZAKON Borjana Krišto: Protiv bivših pripadnika HVO-a vode se politički procesi

Na pitanje ima li nova europska agenda, u kojoj je naglasak na ekonomskim i socijalnim reformama, izgleda za uspjeh i pokretanje pozitivnih procesa u BiH, odgovorila je kako je europska (reformska) agenda dokument na čijoj realizaciji moramo raditi.
Izbjeglička kriza koja je zahvatila Europu postala je preko noći tema broj jedan. Iako ih nema na granicama BiH, sve agencije, službe, institucije su, navodno, spremne. Ovaj problem je zasjenio i vrlo burnu raspravu proteklog vikenda u Banjoj Luci o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Daytonskog sporazuma. Tamo je bila i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto koja smatra da je rješavanje izbjegličke krize dio širih napora međunarodne zajednice.
U intervjuu za Večernji list Krišto je kazala kako je pitanje migranata presloženo, ne samo za BiH nego i za čitavu regiju i Europsku uniju.
“Svjesni naših odnosa i prilika, te materijalnih mogućnosti, vjerujem da institucije razmatraju ovo pitanje u širem kontekstu te da će imati adekvatan stav spram svih aspekata, sukladno svojim nadležnostima i da će odgovoriti na sve ono što ovakvo pitanje zahtjeva, od humanog odnosa prema ljudima do svih drugih izazova koji se mogu pojaviti u zemlji i u odnosima s drugim zemljama”, kazala je Krišto.
Na pitanje ima li nova europska agenda, u kojoj je naglasak na ekonomskim i socijalnim reformama, izgleda za uspjeh i pokretanje pozitivnih procesa u BiH, odgovorila je kako je europska (reformska) agenda dokument na čijoj realizaciji moramo raditi.
“Svjesna sam da je to težak posao koji će nailaziti na otpore onih koji u postojećim odnosima vrlo dobro ostvaruju svoje sebične interese, dok narod i građani trpe negativne posljedice. Međutim, osim toga, moramo imati u vidu i postojeći ustavno-pravni okvir u BiH, državnu strukturu, podijeljene mjerodavnosti itd., što će objektivno stvarati prepreke za učinkovitije provedbe reformi”, istaknula je.
Veli i kako je pogrešno u drugi plan gurnuti ustavne i strukturne reforme i promjene Izbornog zakona.
“Prioritet u BiH je ustavna reforma i promjene izbornoga zakonodavstva. Zagovaram istodobni rad i na provedi ustavnih promjena koje će omogućiti, između ostaloga, i promjenu izbornoga zakonodavstva. Imamo utemeljenu i Interresornu radnu skupinu koja ima zadaću raditi na izmjenama Izbornoga zakona. Mislim kako je svima jasno da je sadašnji ustavno-pravni okvir u mnogo čemu kočnica za napredak i razvoj države i općega stanja u BiH. Samo što neki to neće javno priznati zbog želje da se postojeće stanje produži, a u kojem se dobro snalaze”, izjavila je Krišto.
Govoreći o optužnicama protiv pripadnika HVO-a koje iimaju koristeći političke kvalifikacije zajedničkog zločinačkog pothvata, stigmatizirajući HVO i ulogu Hrvata u posljednjem ratu, izjavila je kako je ”politizacija u sudstvu pogubna za sudstvo i za one koji su predmet politizacije”.
“Ako imamo selektivnost u procesuiranju ratnih zločina, ako se u optužnicama koriste političke kvalifikacije, ako se uvode nova kaznena djela nedefinirana zakonom, ako se cijele legitimne i legalne vojne formacije kao što je Hrvatsko vijeće obrane i upravna organizacija Hrvatska Republika Herceg Bosna navode kao ilegalne i neprijateljske, onda je više nego jasno da se radi o političkim procesima. A takvih su već deseci. Funkcija procesuiranja ratnih zločina je kažnjavanje zločinaca i pravda prema žrtvama. No, neki imaju namjeru preko selektivnoga procesuiranja zločina i njihove politizacije revidirati zbivanja iz ratnog razdoblja radi svojim političkih ciljeva. Tome se moramo energično suprotstaviti”, rekla je Krišto.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare