Published On: Sri, srp 3rd, 2019

Princeza zatražila azil: Uzela djecu, 35 milijuna eura i pobjegla od vladara Dubaija

Kći pokojnog jordanskog kralja Husseina, princeza Haya bint al-Hussein, zatražila je razvod od svog supruga Muhameda bin Rašida Al Maktuma, poznatog i kao šeika Muhameda, predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija. Očito u strahu, s djecom je prvo pobjegla u Njemačku i zatražila azil, a sada se navodno skriva u Londonu gdje bi željela nastaviti svoj život

Cijeli slučaj završio je u medijima, a započeo je nakon što je princeza Hayapobjegla iz Dubaija, želeći živjeti ‘normalnijim’ i slobodnijim načinom života. Inače, poznata kraljevska obitelj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već je bila dijelom slične priče, nakon što je princeza Latifa, kći šeika Muhameda, pokušala pobjeći iz Dubaija.

Pronađena je blizu obale Indije i na silu vraćena kući. Vlasti Emirata odbacili su navode i optužbe da je princeza pobjegla zbog tretmana kojeg je imala u zemlji, tvrdeći da je ona oteta.

I dok ona nije uspjela pobjeći iz zlatnog kaveza te se o njoj danas ništa ne zna, bijeg je, čini se, uspio šestoj supruzi milijardera i vladara Dubaija Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, princezi Hayi. Kako pišu mnogi mediji, 45-godišnja Haya, polusestra jordanskog kralja Abdulaha, pobjegla je od svog supruga i u novi život povela i njihovo dvoje djece – 11-godišnju Jalilu i sedmogodišnjeg Zayeda, a navodno mu je uzela gotovo 35 milijuna eura.

 

Princeza Haya Al Hussein zatražila je prvo politički azil u Njemačkoj, budući da joj je, kažu, u bijegu pomogao upravo njemački diplomat, no navodno se ipak skrasila u Londonu. Šeikove zahtjeve da deportiraju njegovu suprugu nazad u Dubai, njemačke su vlasti odbile.

Bijesni šeik na svojem je Instagram profilu objavio poemu ‘Izdaja’, koja je navodno posvećena upravo princezi Hayi, a u stihovima, među ostalim, se navodi: ‘dao sam ti povjerenje i prostor…najveća greška koju si učinila je ta što si lagala’, dok je u drugoj napisao: ‘Nevjernice, izdala si najdragocjenije povjerenje, ali tvoja igra je otkrivena. Tvojim lažima je došao kraj i nije važno šta smo bili i kakva si.’

Za razliku od njega, princeza Haya, koja je inače bila vrlo aktivna na društvenim mrežama, od 20. svibnja se nigdje ne pojavljuje ni oglašava, a ove godine nije prisustvovala ni na Royal Ascotu, gdje je inače svake godine sa suprugom pratila konjičke utrke i navijala za njihove konje. Nagađa se da iako ima dom nedaleko Kensingtonske palače, vrijedan 85 milijuna funti, s djecom boravi na tajnoj adresi.

 

Princeza Haya i Mohammed bin Rashid al-Maktoum vjenčali su se 2004. godine, kada mu je ona postala šesta supruga. Svoje djetinjstvo Haya je provela u privatnim školama u Velikoj Britaniji , a diplomirala je filozofiju, političke znanosti i ekonomiju na Oxfordu. Radila je za Međunarodni olimpijski odbor, a bila je i ambasador dobre volje za Ujedinjene narode za njihov Svjetski program za hranu.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

سُعدت بلقائي مع المديرة التنفيذية لمنظمة اليونيسف هنرييتا فور، حيث بحثنا أوجه التعاون في عدة مجالات ومنها قضية جوع الأطفال والتأهب للطوارئ والسرعة في نشر المساعدات الإنسانية والابتكار.كلتانا نتفق أن العالم قد تغير ولكن احتياجات الأطفال لم تتغير. #منظمة_اليونيسف #لكل_طفل Pleasure to meet @unicef Chief Henrietta Fore to explore areas of collaboration around child hunger, emergency preparedness, fast deployment of humanitarian aid, & innovation. We both agree, the world has changed, but the needs of children have not. #UNICEF #Foreverychild

Objavu dijeli Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya)

Zbog njegovog utjecaja, te navodnih molbi upućenih britanskoj vladi privatnim kanalima da se princezu Hayu vrati kući u Emirate, pretpostavlja se da je princeza itekako zabrinuta za sebe i svoju sigurnost u Velikoj Britaniji.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Haya Bint Al Hussein (@hrhprincesshaya)

Radha Stirling, jedna od predstavnica kampanje ‘Zatočeni u Dubaiju’, koja pomno prati događanja u Zaljevu, izjavila je: ‘Već znamo da je princeza Latifa, kći šeika Muhameda, pobjegla iz Emirata tražeći azil i da ju je otac navodno zlostavljao. Sada je, čini se, i princeza Haya, supruga šeika Muhameda također pobjegla iz zemlje i tražila utočište u Njemačkoj. Postavljaju se ozbiljna pitanja o tome što ju je potaknulo na bijeg. Ona je, ipak, slobodna, odrasla žena, sestra kralja Jordana, koja se unatoč svemu osjeća nesigurno.’

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare