Published On: Čet, pro 4th, 2014

DRŽAVA PRIMITIVNE ELITE KOJU IZETBEGOVIĆI POŠTUJU: Zbog ove fotografije sa kćerkom Iranac osuđen na smrt vješanjem!

U Iranu, gdje se društvene mreže strogo kontroliraju i gdje se ljudi hapse zbog toga što na njima objavljuju, jedan otac je osuđen na smrt vješanjem. Sohejl Arabi je na Facebook postavio fotografiju na kojoj se s kćerkom mačujem nosevima, a osuđen je jer se ta fotografija smatra uvredom Muhamedu.
Vrhovni sud Irana podržao je odluku kaznenog suda u Teheranu da Sohejl Arabi (30) bude obješen zbog fotografije koju je postavio na Facebook. Na fotografiji se on i njegova kćerka Rohan mačuju nosevima, piše Blic.rs.

U kolovozu ove godine Sohejl Arabi je osuđen na smrt zbog “uvrede poslanika” (Muhameda). Molba za ponovno razmatranje njegovog slučaja, koju su njegovi avokat podnijeli sucima, odbijena je.

– Užasavajuće je da bilo tko bude osuđen na vješala samo zbog toga što je na internet postavio nešto što se smatra nepristojnim i uvredljivim. Iran što prije mora poradi na svojim kaznenim mjerama i da izbaci određene odredbe koje izražavanje slobodne volje promatraju kao zločin, posebno kada je u pitanju smrtna kazna – kaže Eric Goldstein, zamjenik direktora organizacije “Human Rights Watch” za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Sohejlova supruga, Nastaran Naimi, ispričala je ljudima iz ove organizacije da su agenti sigurnosti, koji su povezani se iranskom Revolucionarnom gardom, uhitili i nju i supruga u studenom 2013.

Nastaran je ubrzo oslobođena, a Sohejl je prebačen na odjel kojim upravlja Revolucionarna garda, gdje je dva mjeseca držan u samici i ispitivan bez prisustva odvjetnika.

Kada je u kolovozu 2013. Hasan Rohani postao predsjednik Irana, iranske obavještajne službe i službe sigurnosti pojačale su kontroliranje interneta, a kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže posebno su pooštrene.

Ni oni koji koriste Youtube nisu sigurni. U svibnju je policija uhitila četiri mladića i tri djevojke samo zbog objavljivanja svoje verzije pjesme “Happy”.

Istog mjeseca osuđeno je osam korisnika Facebooka na kazne od osam do 21 godine. Razlozi su uglavnom bili vjerske prirode.

Kako bi se pomoglo ovom ocu, koji je samo htio da podijeli trenutak nježnosti sa svojom kćerkom, na Facebooku je pokrenuta grupa za “momentalno oslobađanje Sohejla Arabija”.