Published On: Thu, Nov 28th, 2013

Prikazan snimak srpskih zarobljenika na Igmanu

SARAJEVO – Svjedok Tužilaštva BiH Edin Subašić je na suđenju za zločin počinjen na Igmanu, u opštini Hadžići, ispričao da je 1993. godine snimio prilog o srpskim zarobljenicima na ovoj planini.

Subašić je tokom rata, kao reporter Televizije BiH, obilazio ratišta takozvane Armije BiH i snimao priloge koji su emitovani u emisiji “Rat-art”.

Subašić je rekao da je u martu 1993. odlučio da sa snimateljem ode na planinu Igman, gdje se nalazila komanda Operativne grupe takozvane Armije BiH, ali da nije znao da se tamo nalaze srpski zarobljenici.

“Imali smo problema sa kamerom i stražari su mi rekli da odem do Zulfikara Ališpage, komandanta jedinice ‘Zulfikar’ i posudim od njega kameru, što sam i uradio”, ispričao je svjedok.

Kada su izašli iz komande, Subašić je, kako je naveo, primijetio desetak ljudi u “različitim vojnim i civilnim uniformama”, koji su cijepali drva, objavio je Birn.

“Pitao sam stražare ko su oni, i rekli su mi da su to zarobljenici srpske vojske. Odlučio sam da napravim priču, jer je tada bio aktuelan snimak iz logora Keraterm, koji je prikazivan na televizijama, i htio sam da kompariram te dvije priče”, pojasnio je svjedok.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nedžad Hodžić i DŽevad Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande takozvane Armije BiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na Igmanu.

Subašić je rekao da je pet do šest zarobljenika pristalo da mu da izjavu. U sudnici je pušten snimak na kojem zarobljenici govore da su uslovi korektni, dok su stražari rekli kako su dobili naređenje od Zulfikara da čuvaju zarobljenike, te da ih ne smiju tući ni maltretirati.

Jedan od zarobljenika na snimku navodi kako je “sve u redu, samo što je Dragan Vuković zvani Vojvoda ranije nadrljao”.

Jedna od tačaka optužnice tereti Hodžića da je Draganu Vukoviću zvanom Vojvoda odsjekao dio uha. Suđenje će biti nastavljeno 12. decembra.