Published On: Pet, stu 16th, 2018

PRIJETNJE I PRITISCI SE NASTAVLJAJU: Mahmutbegović i Dunović optužuju SIP za “rušenje ustavnog poretka FBiH”

Ukoliko bi se donijela takva odluka, kojom bi se raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vršila po popisu iz 2013. godine, onda bi se SIP protupravno stavio u ulogu tumača provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je, međutim, u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika i Parlamentarne skupštine BiH – navode Mahmutbegović i Dunović.

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su zajednički dopis članovima Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK) BiH u kome navode kako smatraju protivno Ustavu Federacije BiH da se u distribuciji izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji se biraju u skupštinama kantona u FBiH, primjenjuje popis iz 2013. godine za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– U kapacitetu potpredsjednik Federacije BiH, a povodom informacija koje su preplavile javni prostor o dilemama pojedinih članova SIP-a BiH da donese neustavnu odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, želimo upozoriti SIP i javnost u BiH da Ustav Federacije BiH, kao ustavni princip, u članu 11a Amandmana LII na Ustav FBiH predviđa proporcionalnu zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede – navodi se u dopisu.

Dodaje se da Ustav FBiH u članu IV A. 2. čl. 8. izričito propisuje da je broj izaslanika koji se bira za Dom naroda Parlamenta FBiH u svakom kantonu proporcionalan nacionalnoj strukturi stanovništva, te da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona, koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

– Ukoliko bi se donijela takva odluka, kojom bi se raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vršila po popisu iz 2013. godine, onda bi se SIP protupravno stavio u ulogu tumača provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je, međutim, u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika i Parlamentarne skupštine BiH – navode Mahmutbegović i Dunović.

Prema tome, dodaju da su dva neprikosnovena, neponištiva, neizbrisiva i nezaobilazna principa na kojima se mora temeljiti odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Svi izračuni moraju uzeti broj stanovništva prema popisu iz 1991. godine, u koji spadaju i sadašnja izbjegla i raseljena lica, do potpune provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona, koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. Svako drugo rješenje, koje bi poništilo ove imperativne norme Ustava Federacije BiH, bilo bi čin rušenja ustavnog poretka Federacije BiH, te ukoliko SIP donese akt koji bi bio u neskladu sa Ustavom Federacije BiH, bit ćemo primorani poduzeti mjere u cilju zaštite istog – navode Mahmutbegović i Dunović u zajedničkom dopisu članovima SIP-a BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare