Published On: Uto, svi 24th, 2022

PRIJETI TOTALNI KOLAPS BH. SISTEMA: ‘Nakon završenog fakulteta nemam dana radnog staža u struci. Već 12 godina radim kao trgovac’

Elvira Hukić jedna je od mnogih koja pohađa tečaj njemačkog jezika. Cilj, otići vani, jer i nakon završene medicinske škole i pravnog fakulteta, nema dana radnog staža u struci nego već 12 godina radi kao trgovac.

“Njemački jezik učim isključivo zbog potrebe. Ko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni s 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim da učim ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi”, kaže medicinska sestra i diplomirani pravnik Elvira Hukić.

“Čitav sistem u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se ko će zastavu nositi, koja će zastava visjeti, a tolika problematika u državi”, kaže diplomirana medicinska sestra Šejla Mujić-Begagić.

“I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti porodicu, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila?”, dodaje Elvira Hukić.

Broj medicinskih sestara i tehničara koji razmišljaju kao Elvira iz dana u dana sve je veći. U posljednjih 10 godina našu zemlju napustilo je više od 5.230 medicinskih sestara/tehničara, a samo u prošloj godini iz komore se po osnovu odlaska u inozemstvo iščlanilo njih 150. Uzevši u obzir da oni čine jednu trećinu ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenom sustavu, posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

“Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom opsegu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalificiranim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar”, rekla je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDK Sabina Čolić.

“Na neki način dolazimo u situaciju da se mi ustvari školujemo u srednjim medicinskim školama i na fakultetima za neku drugu državu”, mišljenja je Nino Hasanica, diplomirani medicinski tehničar.

 

(BHRT, DEPO PPORTAL/md)

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

a naši političari još se bore tko je veći Bosanac ili Hercegovac , sramota.

Last edited 1 mjesec prije by Bruce Lee 🐉🐲
nisam kriv
nisam kriv
1 mjesec prije

Vidi Šejle problem joj 3-5 predsjednika a drugi imaju jednog ?!
Isto bi ti bilo i da ti je šerijatsko uređenje u bosnetini . .
Da bila bi pokrivena. .
Ići ćeš u nevjerničku zemlju , inšalah.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

E o ovom vam ja stalno pišem o luđaku radikalnom bakiru i ostalim luđacina svi će se izvući ali mi muslimani čemo ga DOKITI narednih 50 god

Žuti mravi
Žuti mravi
1 mjesec prije

Medicinska sestra a da ne može posao naći u struci nemoguće

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Žuti mravi
1 mjesec prije

Može naravno ali da radi za mizerne novce kao da je volonter..đe vi živite.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Umjesto da rade na ekonomiji oni 30 g isto rat,mrznja,pa kad cemo naprijed vise…

Upitnik
Upitnik
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Dok god glasujemo za iste. Izlaznost na izbore je mizerna, što daje ovima koji glasuju iz intere legitimitet, moć i mogućnosti da rade što ih je volja.

europa
europa
1 mjesec prije

bošnja če bit gradžanska, makar ne bilo gradžana u njoj, in-šala-H