Published On: Pet, lip. 8th, 2018

‘PRIJETI NAM POTPUNA BLOKADA’ Predstavljeni inovativni prijedlozi izmjena Izbornog zakona koji bi mogli pomoći u izbjegavanju krize u BiH

MOSTAR – Utjecajna think-tank organizacija, Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, predstavila je u petak u Mostaru prijedloge izmjena Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine kojim se, provode presude Ustavnoga suda BiH u slučaju „Ljubić“ i Europskog suda za ljudska prava zbog čega je zemlja više godina u političkoj krizi, a nakon sljedećih izbora prijeti potpuna blokada u slučaju da se ne budu mogli provesti njihovi rezultati, piše Jutarnji list.

IDPI je prvi institut koji je ponudio kompletno rješenje ustavnih problema i presuda Europskog suda za ljudska prava. Stoga ne čudi da su se protektori produžetka križe, samo par sati nakon predstavljanja ove studije, obrušili na njih.

Studiju su predstavili članovi IDPI-a iz Ženeve, Mostara i Beograda, dok su u publici sjedili timovi IDP-a iz USA i gosti iz Turske.

Jedan od članova stručnog tima IDPI-a, sociolog Ivan Vukoja, ocijenio je kako su rješenja za izmjene Izbornog zakona pronašli u poštivanju odredbi uloge konstitutivnih naroda, ali i manjina.

„Pri izradi naših modela vodili smo računa o presudama Ustavnoga suda BiH koje se tiču Izbornoga zakona BiH, posebno o presudi u predmetu Ljubić, ali i presudama Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci te Zornić i Pilav“, rekao je Vukoja. Pojasnio je da njihovi prijedlozi onemogućuju da jedan narod bira političke predstavnike drugom narodu u institucijama kao što je Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Ivan Pepić je naglasio kako se predloženim modelima ne mijenjaju unutarnje granice BiH, na što često upozoravaju bošnjačke stranke, nego se provode presude koje opterećuju izborno zakonodavstvo u BiH.

„Svi moraju imati pravo birati i biti birani. Nije bitno koje je nacije određeni kandidat, nego je bitno tko ga bira i koga on predstavlja. Ponudili smo modele kojima se sve to rješava. Našim modeli ispunjavaju načela legitimnog predstavljanja ali i teritorijalne proporcionalne zastupljenosti“, rekao je Pepić.

IDPI je izradio dva prijedloga. Jednim se u cijelosti provedi presuda Ljubić, te dvije presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Ovaj prijedlog zahtjeva samo izmjene Izbornog zakona BiH, bez izmjena Ustava BiH. Drugi, pak, prijedlog u potpunosti rješava provedbu presuda Ljubić, Sejdić-Finci, Zornić i Pilav, ali zahtjeva izmjene Izbornog zakona BiH te Ustava BiH.

Kod izbora članova Predsjedništva BiH, IDPI po jednome prijedlogu predlaže ukidanje odredbe Izbornog zakona BiH po kojoj kandidati moraju potpisati izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu. Oni tumače da svi građani mogu biti kandidat za bilo kojeg člana Predsjedništva. Ne postoji razlog zašto Rom ili Židov ne bi mogli predstavljati Hrvate u BiH (ili Srbe ili Bošnjake) ako dobiju većinsku potporu hrvatskog naroda. Legitimitet za predstavljanje proizlazi iz glasača, a ne iz nacionalnosti kandidata, tvrde u IDPI-u.

Novost kod ovih modela koji se predlažu je taj što on omogućava svima da se kandidiraju, i da glasuju za bilo koga, bez obzira u kojem dijelu BIH žive. U slučaju da RS pristane na jedan od modela, tako bi bilo moguće da za srpskog člana Predsjedništva glasuju građani FBIH, bez obzira na naciju, kao i za bošnjačkog i hrvatskog građani RS-a bez obzira na naciju. No matematički model na kraju bi jamčio legitimnost izabranog.

Model također omogućava poštivanje Ustava i zaštitu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja, piše Jutarnji.

Upravo stoga što je ovo prvi model koji nudu kompletno rješenje za ustavnu krizu BIH pod budnim je okom međunarodne zajednice u BIH, a zagovornici unitarizma kojima odgovara status quo i curenje malobrojnijih naroda iz BIH, te proglašenje unitarne nacionalne države Bošnjaka danas su već kritizirali model.

Prvi su to dakako bili Hrvati u službi većinskog nacionalizma. Komšićev intelektulac Slavo Kukić i Komšićev džepni diplomat Jukić  Branimir, brat Zvonimirov (FTV). 

Kukić je za podaništvo unitarizmu skoro trebao biti nagrađen premijerskom funkcijom iako je u doba Alijanse postavljen na čelo Eroneta, premda je po struci sociolog, bez ikakvih ranijih potrebnih menadžerskih iskustava. Branimir Jukić je za podaništvo nagrađan diplomatskim funkcijama u Bruxellesu i Crnoj Gori dok je Zvonimir Jukić ostao od vremena Alijanse do danas na čelnom mjestu FTV-a. Neprijateljske televizije koja sve ove godine radi propagandni, ideološki  posao umjesto da postane servis građanima.

Očekuje se da će tvornica medijskih laži, propagande, harange i denuncijacije ovaj proeuropski i probosanskohercegovački prijedlog, idućih dana pokušati razapeti na križ.

U skladu sa najsvijetlijim stilovima borbe antifašističke ABIH.

Poskok.info