Published On: Čet, lis 1st, 2020

Prijeti mu 175 godina zatvora: odluka o Assangeovu izručenju SAD-u donijet će se 4. siječnja

Britansko pravosuđe će 4. siječnja objaviti odluku o zahtjevu Sjedinjenih Država za izručenje Juliana Assangea kojemu žele suditi za objavu stotina tisuća povjerljivih dokumenata, rekla je u četvrtak sutkinja zadužena za taj predmet.

U očekivanju odluke, osnivač WikiLeaksa ostaje u zatvoru, dodala je Vanessa Baraitser nakon gotovo četverotjednog saslušanja na kaznenom sudu Old Bailey u Londonu.

Američki sud želi suditi 49-godišnjem Australcu za špijunažu. Prijeti mu 175 godina zatvora zbog toga što je od 2010. objavio 700.000 dokumenata s oznakom tajnosti o američkim vojnoj i diplomatskoj djelatnosti, napose u Iraku i u Afganistanu.

Julian Assange je uhićen u travnju 2019. pošto je sedam godina proveo u ekvadorskom diplomatskom predstavništvu, kamo se bio sklonio pošto je prekršio uvjetnu slobodu, strahujući od izručenja SAD-u koji mu zamjera da je ugrozio izvore u američkim službama.

Britanski sud mora utvrditi odgovara li američki zahtjev za izručenje koji je dobio, stanovitom broju pravnih mjerila, a posebice je li nesrazmjeran ili nespojiv s ljudskim pravima, prenosi Slobodna Dalmacija.