Published On: Uto, pro 12th, 2017

PRIJETE SUKOBI Albanci spremni za “krvavo proljeće” – čekaju samo mig

Kod Albanaca već postoji bijes zbog samog Suda za zločine OVK, a ako se desi da među optuženima bude i neko zvučno ime, vrlo je vjerovatno da će doći do nasilja nad srpskom zajednicom, jer je za Albance borba OVK – svetinja.

Srbima na Kosovu i Metohiji prijeti repriza pogroma iz marta 2004. godine kada budu podignute prve optužnice za zločine OVK pred Specijalnim sudom. Vrh kosovskih vlasti upozorio je u neformalnom razgovoru svoje koalicione partnere iz srpskih redova da postoje saznanja da “grupe ljudi” na Kosovu spremaju tako nešto u znak odmazde zbog optužnica, čije se podizanje očekuje na proljeće.

Vlasti na Kosovu tvrde da čine sve da do tako nečega ne dođe, ali ako se uzme u obzir da ni ono što se desilo u martu 2004. nije niko očekivao, pitanje je da li Srbe na Kosovu i Metohiji čeka “krvavo proljeće”?

Darko Dimitrijević, analitičar sa Kosova i Metohije, kaže da je, kada je riječ o Specijalnom sudu i podizanju optužnica situacija jako ozbiljna, jer lako može da se reflektuje na srpsku zajednicu.

– Proključao bi bijes zbog eventualnog hapšenja nekih ljudi koji su bili na čelu OVK. Јoš ako bi se desilo da među uhapšenima bude i neko zvučno ime, vrlo je vjerovatno da bi došlo i do nasilja – ističe Dimitrijević, podsjećajući da je za Albance borba OVK svetinja.

Stefan Surlić, sa Fakulteta političkih nauka iz Beograda, saglasan je sa činjenicom da podizanje optužnica protiv OVK ima potencijal da izazove eskalaciju nezadovoljstva kod Albanca koje može dovesti i do sukoba i napada na preostale Srbe na Kosovu.

– U političkom smislu, male su šanse za takav scenario. Prije svega, zbog toga što je pogrom nad Srbima 2004. imao političku poruku – dodatni pritisak da se proglasi nezavisnost Kosova. Zbog neke eskalacije sukoba u ovom trenutku, vlasti u Prištini izgubile bi svaki kredit kod međunarodne zajednice, a i najavljivani sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa bi pao u vodu. Tako da bi, u političkom smislu, bilo kakav sukob sa preostalim Srbima na KiM bio veliki problem za Albance u Prištini – ocjenjuje Surlić.

On ukazuje i na činjenicu da su najveća podrška OVK i bivši pripadnici te formacije koji su još u vlasti na KiM, tako da, kako kaže, ne bi mogli da pribave alibi ako bi izbio bilo kakav sukob, već bi bili direktno odgovorni za stanje na terenu.

Momir Stojanović, general ЈNA u penziji, nema dilemu da, kako ističe, “Srbima na Kosovu može da se desi sve ono što veliki igrači na političkoj međunarodnoj sceni požele”. Prema njegovim riječima, od Srba i Albanaca koji žive na Kosovu, ne zavisi ništa.

– Ako nekome bude u interesu da hapšenje nekih ljudi, bivših članova OVK i procesuiranje kroz Specijalni sud usloži ukupnu bezbjednosnu situaciju, taj će to i da inicira. Albanci ne smiju ništa da urade dok im Amerika ne da mig da to mogu da urade. Sve će, dakle, zavisiti od međunarodne scene i koliko je kome u interesu da u datom trenutku usloži bezbjednosnu situaciju na Kosovu, ili da je primiri – vjeruje Stojanović.

Napominje i da je međunarodnoj zajednici stalo da bude trajnog mira na Kosovu, ona nikada ne bi dozvolila da Ramuš Haradinaj bude premijer, a Hašim Tači predsjednik.

Profesor na Fakultetu bezbjednosti Milan Mijalkovski, kao i Stojanović, misli da od zapadnih mentora kosovskih vlasti zavisi da li će se Srbima desiti ponovo mart 2004. Ali, zavisi i od toga da li vojna misija KFOR hoće da ekstremiste upozori da ne preduzimaju nasilje, a ukoliko ga preduzmu, da interveniše tako da im nikad više ne padne na pamet da nešto slično pokušaju.

– Ako je neko spreman da ide u nasilje, postoje odgovarajuće snage da to neutrališu. Da li će se ponoviti 2004. ili ne zavisi i od Vlade Srbije, tačnije, kako bi Beograd reagovao u takvoj situaciji – napominje on.

U svakom slučaju, kaže da Srbija treba da bude spremna i da, ako naše službe raspolažu bilo kakvim informacijama koje nagovještavaju takvo nasilje, o tome obavijeste i SB UN.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x