Published On: Pet, sij 10th, 2014

PRIJETE IM KAZNENE PRIJAVE: Neustavna vlast 
donijela je desetke spornih odluka

Bez obzira hoće li se i kako prevladati zadnja epizoda krize vlasti u Federaciji BiH, sasvim je jasno da se spirala kršenja Ustava i zakona neće zaustaviti.

Uzroci i počeci krize su u protuustavnoj uspostavi vlasti iz ožujka 2011. godine, kada je uz ignoriranje većinske volje hrvatskog biračkog tijela formirana federalna vlast. U pokušaju da politički potpuno ovladaju Federacijom, SDP i SDA su imali svesrdnu pomoć Ureda visokog predstavnika. Svojom tadašnjom intervencijom, odnosno suspenzijom odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o nelegalnosti formiranja vlasti u Federaciji OHR je otvorio vrata svim kasnijim kontroverznim potezima onih koji su se dograbili pozicija u vlasti.

Kršenje Ustava

Tijekom 2012. i 2013. godine pojedinci i skupine koji sudjeluju u federalnoj vlasti povlačili su poteze kojima se kršio Ustav, zloupotrebljavale procedure i demokratska praksa. U tome su prednjačili predsjednik Federacije Živko Budimir, Vlada i njeni članovi pojedinačno te izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH. Budimirov mandat ćemo pamtiti ponajviše po blokadi izbora sudaca Ustavnog suda i opstrukciji rekonstrukcije vlasti koju je zahtijevala odgovarajuća parlamentarna većina. Oba slučaja su nezamisliva u demokratskim zemljama, jer graniče s državnim udarom. Posebna je priča skandalozan pristup pomilovanjima kriminalaca, optužbe za primanje mita i nezakonito držanje oružja.

Neustavna i revizija

Ništa manje nije sporno ponašanje i odluke koje je protekle dvije godine povlačila Vlada Federacije ili njezini članovi. Uostalom, postoji barem desetak kaznenih prijava koje su jedni protiv drugih podnijeli dužnosnici u “platformaškoj” vlasti, uključujući i ministre. Dovoljno se sjetiti neustavne revizije na kojoj inzistira ministar Zukan Helez (SDP), afera s elektronskim narukvicama i pomilovanjima u koju je uključen ministar Zoran Mikulić (SDP), podjele poticaja Jerka Ivankovića Lijanovića (Boljitak) ili sapunice s ostavkom Desnice Radivojevića. O pokušajima razvlašćivanja županija kroz razne zakonske propise Večernjak je pisao u više navrata.

Ignoriranje volje Parlamenta od predsjednika entiteta te masovna zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa od SDA predvođenog Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, svojevrsni su presedan koji bi ubuduće mogli koristiti i drugi kada im ne budu po volji politički procesi u entitetu. U idućih devet mjeseci do izbora za očekivati je još takvih primjera “slobodnog tumačenja” Ustava i procedura.

VLM