Published On: Ned, stu 8th, 2015

PRIJEDLOG KONVERZIJE KREDITA Hoće li korisnici kredita u švicarskim francima odahnuti početkom 2016.?!

Pozitivan ishod za korisniki kredita, nada se Karamatić, mogao bi biti u siječnju ili veljači 2016. godine, kada on očekuje službeno usvajanje zakona.
Više od 9.000 korisnika kredita u švicarskim francima, koje većina ne može ili je prestala isplaćivati, mogli bi konačno odahnuti ulaskom u 2016. godinu. Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) mogao bi biti jednoglasno usvojen na sljedećoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Ovu informaciju za Avaz potvrdio predlagač ovog zakona i izaslanik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Mario Karamatić.
– Prijedlog zakona u ponedjeljak, 9. studenog, ide na Povjerenstvo za financije i proračune, a njegovo prvo čitanje će biti na sjednici Doma naroda koja će se održati u utorak 10. studenog. Najiskrenije, očekujem jednoglasnu podršku izaslanika u Domu naroda, kazao je Karamatić.
Ukoliko Zakon prođe u obliku kakav je sada, pojašnjava Karamatić, visina kredita koji je bio u švicarskim francima na dan podizanja kredita se obračunava po tadašnjem tečaju u konvertibilne marke. To znači da će korisnici vraćati onoliko novca koliko su i dobili prilikom podizanja kredita, plus pet posto kamate, tako da ni Hypo banka ne bi bila oštećena.
– Prema kretanju kamatnih stopa koje su banke inače bile dužne obračunavati, današnje kamate su od tri do četiri posto. Kada su krediti podizani realna kamata je bila negdje oko osam posto, tako da mislim da s ovih pet posto banke imaju sasvim pristojnu zaradu. Naši građani su bili prevareni i obmanjeni od Hypo banke i više se tu ne radi o 9.000 korisnika kredita u švicarskim francima, već o skoro 900 milijuna KM ekstra profita koje bi Hypo banka uzela od građana BiH, ističe Karamatić.
Ukoliko Karamatićev prijedlog zakona bude jednoglasno podržan od strane izaslamika Doma naroda PSBiH, on nakon toga ide na izglasavanje u Zastupnički dom PSBiH. Pozitivan ishod za korisniki kredita, nada se Karamatić, mogao bi biti u siječnju ili veljači 2016. godine, kada on očekuje službeno usvajanje zakona.
Podsjećamo, banke su dužne u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izvršiti konverziju svih kredita odobrenih u valuti CHF u valutu KM, u skladu s odredbama ovog zakona. Također, banke su dužne da nakon konverzije kredita odobrenih u valuti CHF u valutu KM izvrše novi obračun kredita s fiksnom kamatnom stopom od 5 posto na godišnjoj razini.
Banke su dužne u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona ponuditi korisnicima kredita nove ugovore o konverziji i reprogramiranju kredita, obračunate u KM na temelju ovog zakona. Nadzor nad primjenom ovog zakona imaju entitetske agencije za bankarstvo, uz superviziju Centralne banke BiH.
Podzakonske akte o nadzoru nad bankama izradit će entitetske agencije za bankarstvo u BiH, uz superviziju Centralne banke BiH, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Centralna banka BiH dužna je o nadzoru nad bankama dostaviti posebno izvješće Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu BiH”, navedeno je u Karamatićevom prijedlogu.
Dnevnik.ba
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare