Published On: Pon, tra 11th, 2022

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kojeg su potpisale samo bošnjačke stranke, pušten u parlamentarnu proceduru

Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora, danas su puštene u parlamentarnu proceduru, potvrdila je Alma Čolo, predsjedateljica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i zastupnica SDA.

Istaknula je da su izmjene zakona, nakon takvog poziva zastupnicima, potpisali zastupnici SDA, SDP-a, Naše stranke i SBB-a, prenosi Faktor.

Predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH imaju 132 člana.

Radi se o preciziranju pitanja koja se odnose na uvođenje skenera, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, financiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata. Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada netko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod financiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen proračun institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine dobije sredstva za izbore.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usuglašene su tijekom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u zgradi Izaslanstva Europske unije. Taj paket izmjena je, uz dopis šefa Izslanstva EU-a u BiH Johanna Sattlera, veleposlanika SAD-a Michaela Murphyja i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Namjera je potom bila pokušati dogovoriti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u Interresornoj radnoj grupi. No, sjednica Interresorne radne grupe prošlog tjedna nije održana jer nisu došli članovi iz HDZ-a BiH i stranaka iz RS-a.

Zato je bio upućen poziv zastupnicima da potpišu prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kako bi one tako ušle u parlamentarnu proceduru te se pokušao riješiti barem ovaj dio izmjena izbornog zakonodavstva.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
mara
mara
1 mjesec prije

Provokacjama nikad kraja, samo HB.

Kresimir !.!!!!
Kresimir !.!!!!
Šta ti kažeš na ovo?  mara
1 mjesec prije

Kuku jadnoj potu,radi….oni se igraju države …hehehe

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

PANIKA!!! Mošnje i njihove gluposti, valjda od gladi u pojasu Gaze počeli halucinirati..