Published On: Pon, lip 24th, 2019

Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u spilju. Ne smiju pričati o tome

NOGOMETNI tim sastavljen od uglavnom siromašnih tinejdžera ušao je prije godinu dana u turističku spilju na sjeveru Tajlanda u pratnji svojeg trenera.

Izašli su 18 dana kasnije nakon složene operacije spašavanja koju je pratio cijeli svijet.

Većina od dvanaestorice dječaka i danas živi u siromašnom gradu Mae Saiju u koji nekoć nije zalazio nitko, a danas vrvi turistima željnih selfieja.

Oni i dalje igraju nogomet, trenira ih isti trener i žive u istim priprostim kućama sa svojim obiteljima.

Ne smiju pričati o događaju

Njihovi životi su ipak skrenuli neočekivanim smjerom. Nakon spašavanja su potpisali filmski ugovor s Netflixom, proputovali svijet, a njihova priča je već dobila i knjiški oblik i nekoliko dokumentarnih filmova.

No o svojoj dramatičnoj pustolovini ne smiju pričati zbog ekskluzivnih ugovora koji im zabranjuju kontakte s novinarima.

Dječaci su krenuli na izlet u spilju 23. lipnja 2018., ali su za njima krenule i podzemne vode, posljedica obilnih sezonskih kiša, i poplavile podzemni kompleks.

Strahovalo se da su svi mrtvi dok dvojica britanskih ronilaca nisu 2. srpnja svladala niz uskih poplavljenih puteva i koridora i pronašla ih žive, zatočene u povišenoj odaji otprilike četiri kilometra od ulaza.

Nakon dramatične utrke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dječaci spašeni su do 10. srpnja i postali su svjetske zvijezde.

Njihovi prijatelji iz školskih klupa kažu da ih to nije nimalo promijenilo. Danas igraju nogomet za novi klub Ekkapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, kako ga svi zovu.

Dok vodi treninge, Ek se smiješi novinarima u posjetu, ali vezan ugovorom s Netflixom ne smije im ništa reći.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare