Published On: Sri, lis 30th, 2019

Prije 90 godina! Svijet je tonuo u recesiju, GRUDSKI ŽUPNIK S NARODOM GRADIO KAMENU LJEPOTICU

Prije devedeset godina, u četvrtak 24. listopada 1929., na Njujorškoj burzi dionica zakotrljala se lavina koja će nekoliko dana kasnije rezultirati najvećim burzovnim krahom 20. stoljeća, a posljedično i dugogodišnjom velikom krizom američke i dobrog dijela zapadnoeuropske ekonomije. Crni četvrtak bio je samo prvi dan višednevne panike na burzi u New Yorku koja je rezultirala strmoglavim padom cijena dionica američkih kompanija.

Usporedbe radi, u četvrtak 24., je na početku trgovanja burza izgubila 11 posto vrijednosti. Za usporedbu, danas bi takav pad značio više od dvije tisuće milijardi dolara vrijednosti kompanija izbrisanih s burze u samo nekoliko sati, piše Tportal.

A kakva je bila u našem lokalnom okruženju govore pisma fra Gabre Grubišića iz tih dana, a koje s vremena na vrijeme objavi portal Grude.com. Naime, fra Gabro je bio grudski župnik u tom vremenu i smatra se graditeljem crkve, najznačajnijim uz trojicu današnjih franjevaca koji su u Grudama, a što je zanimljivo graditelji crkve praktički su djelovali u najtežim financijskim vremenima za svijet 1929. i 2009., a njihov rad je neprocjenjiv za povijest župe Grude, ali i Hercegovine u cjelini.

U svibnju 1929. župljani su pisali pismo biskupu Mišiću gdje su mu dušom jamčili da u Grudama četiri petine kućnih starješina moli da fra Gabro ostane župnik. Kako su biskupi u tom vremenu živjeli s narodom i slušali narod Božji tako je i dobri biskup Mišić udovoljio molbi naroda. Potpisali su se tada predstavnici iz Grudskog Vrila, Vrućica, Pocrta, Pešije, Gruda, Cera, Krištelice, Zagomile, Dragićine i Višnjice koja je do 1930. bila dio župe Grude.

A onda stiže listopad. I u danima kad je svijet tonuo fra Gabro i narod su kao mravi radili na svojoj Kamenoj ljepotici: “Pošto se jesen primakla kraju, a zidanje uslijed nedovršenog klesanja nije početo. Ipak svak je s bojazni predmievao da se neće moći ozidati koliko je se naumilo. Mene je sve nutarnje čvrsto tješilo da hoće. Narod je hrlio, oni za rad na kopanje kamena, oni pržine, oni pomagati majstorima, tako da su morali biti vraćeni. Sunce je grijalo, a čekić i špice lupali kao u kakvoj velikoj kovačnici… dne 20.10 na podne dovršeno je zidanje za ovu godinu, zid zaštićen od eventualne kiše i smrzavanja. Nepometnja rada od vremena mnogo je koristila brzini i solidarnosti rađe te se ovo može očito prepisati Božjoj volji.”

I prije 90 godina ovdašnji narod odolijevao je svim nedaćama kao što to jednakim žarom čini i danas, a fra Gabro se može ponositi onim što su njegov narod i njegovi nasljednici napravili od Kamene ljepotice, crkve svete Kate, jedne od najljepših na svijetu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare