Published On: Pet, tra 8th, 2022

Prije 30 godina osnovan je HVO, vojska koja je spasila BiH i pomogla u oslobađanju Hrvatske

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata

Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a.

HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Hrvata organizira Hrvatsko vijeće obrane (HVO) koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni i kao najviše izvršno i upravno tijelo Herceg-Bosne.

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke s nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

6337 hrvatskih mladića poginula su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992. do 1995. godine.

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995. godine.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Bošnjačka omladina je dnas posve indoktrinirana suprotnim tezama od strane staljinovskog propagandnog stoja koji permanentno zagađuje i truje Sarajevo.
Šteta je što se glas o istini borbe Hrvata sa ove strane Save tako mučki umanjuje i zagađuje medijski prostor u bošnjačkim sredinama.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Kada je osnovana muslimanska tzv. Harmija BiH? Harmija je osnovana u ljeto 92. godine, tek kada su Hrvati spriječili da cijela BiH šaptom ne padne u srpske ruke. Do tada su muslimani čekali pobjednika i mahali Titovim slikama i jugoslavenskim trobojkama. Međutim kako brzog pobjednika nije bilo, tada su se i muslimani odlučili osnovati muslimansku Harmiju da i ona nešto zgrabi. I vidi čuda, najviše su zgrabili od nas Hrvata jer praktično protiv Srba napadnih operacija nisu ni imali prije 94./95. godine.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Vojska koja je presudjena za UZP.Kraj.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Mošnje su uspjele zadržati čak 17% teritorija u ratu, e to su ratnici🤣🤣🤣

atilla
atilla
1 mjesec prije

Posto su osnovani 8.4. 1992. godine HVO-a, 15.4. ARBiH
i 12. 5.  VRS ispada da su se HVO i ARBiH mjesec dana branili dok se nije pojavio napadac 🙂