Published On: Thu, Aug 27th, 2015

Prije 22 godine u Grudama je utemeljana Hrvatska Republika Herceg Bosna

Dana 28. kolovoza 1993. godine u Grudama je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna u sklopu Owen – Stoltenbergovog mirovnog plana koji je predviđao Uniju tri republike kao unutarnje političko uređenje Bosne i Hercegovine.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna je bila zaglavni kamen svih procesa koji su se vodili u Domovinskom ratu i u procesu raspada bivše Jugoslavije i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nikada neće zaboraviti vrijeme nacionalne slobode i povijesne zrelosti tadašnjeg političkog vodstva na čelu sa presjednikom Matom Bobanom koji su uspjeli zaštititi suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda, zaustaviti egzodus hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, vratiti nacionalni, vjerski, politički, sigurnosni, gospodarski i kulturni identitet hrvatskog naroda u BiH, priopćeno je iz Koordinacije braniteljskih udruga.
Isto tako, Hrvatska Republika Herceg-Bosna imala je izvršnu vlast na prostorima Republike, što je u današnjim okvirima političkog ambijenta izgledalo kao političko i gospodarsko čudo.
“Mi, Hrvatski branitelji, nikada nećemo zaboraviti povijesnu važnost i učinkovitost oružanih snaga Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koju su isklesali u ratu hrvatski dragovoljci i veterani Hrvatskog vijeća obrane i hrvatske policije HZ-HB. Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nije samo bila stoljetna želja hrvatskog naroda u BiH, nego je ona i srušila svaku kolonijalnu ambiciju naših susjeda i njihovih stranih saveznika, kako se bez hrvatskog naroda ne može govoriti o Bosni i Hercegovini kao o samoodrživoj višenacionalnoj zajednici”, naglašava se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga.
Danas, 22 godine nakon utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, postavlja se suštinsko nacionalno pitanje kome je bilo u interesu integrirati Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu u Federaciju BiH i krenuti putem majorizacije i asimilacije što je siguran put u politički i nacionalni nestanak.
Nijedan nacionalni i politički pokazatelj u Bosni i Hercegovini danas, ne pokazuje suštinsku korist za Hrvate u Bosni i Hercegovini koji su integrirali Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu u Federaciju Bosne i Hercegovine.
“Svakome politički i nacionalno svjesnom Hrvatu u Bosni i Hercegovini, jasno je kako politička formula tri naroda i dva entiteta nije u interesu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izravno je uperen protiv njegove jednakopravnosti i političke i bioliške opstojnosti u BiH”, ističe se.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna je prostor koji su obranili hrvatski branitelji uz ogromne žrtve kao zalog za budućnost i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i nitko danas nema pravo zatvarati oči pred činjenicom kako se s tih prostora hrvatski narod iseljava, kako nema političku i ekonomsku autonomiju i kako ne upravlja svojim resursima što je uvod u politički i ekonomski egzodus.
Današnje političko vodstvo mora pronaći rješenja koja će vratiti suverenost hrvatskom narodu na prostorima na kojim žive u većini, a prema našem mišljenju najbolji putokaz i učiteljica im je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.
“Čestitamo 22. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne hrvatskim braniteljima i članovima njihove obitelji i cjelokupnom hrvatskom narodu kojem je Herceg-Bosna u srcu. Ovom prigodom želimo pozdraviti i naše uznike u Hagu i uputiti im zahvalnost i nadu da ustraju u obrani istine o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni”, zaključuje se u priopćenju Koordinacije braniteljskih udruga. /HMS/