Published On: Čet, tra 18th, 2013

Prije 100 godina: Tito, Hitler, Staljin i Freud živjeli u istom kraju Beča

Prije točno 100 godina u jednom kraju Beča živjeli su Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Zigmud Freud. Djeluje kao početak bajke, ali se zapravo radi o povijesnoj činjenici.
U siječnju 1913. iz poljskog Krakowa je vlakom u Beč stigao čovjek kojem je u putovnici bilo upisano ime Stavros Papadopoulos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio skromni drveni kofer.
– Sjedio sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon tipkanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, sivkasto-smeđe koža bila mu je prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog – napisao je čovjek koji se susreo s pridošlicom.
Taj čovjek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik “Pravde”, a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a povijest ga pamti kao Staljina.
Bi-Bi-Si navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi u mnogome oblikovati dešavanja u 20. vijeku. Među njima je ipak bilo razlike – Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bijegu, dok je na primjer Zigmud Freud već bio čuven u javnosti.
Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Berggase. Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao maršal Tito, radio je u “Dajmlerovoj” tvornici automobila u Viner Nojštatu.
Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju finih umjetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je sada živio u jeftinom konaku u Meldermanštrase, blizu Dunava. Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.