PRIJATELJSKI POSJET CDU-OVE DELEGACIJE Malo o EU, malo o sigurnosti, malo o regiji…

6d05d27b439007788b12b7bc2ffb283cNa poziv tajnika za iseljeništvo HDZ BiH i voditelja Odjela za iseljeništvo HNS-a BiH Nike Marušića, a u suradnji s glavnim tajnikom HDZ države Hessen Franjom Akmadžom, u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini došlo je izaslanstvo zemaljskog parlamenta Savezne Države Hessen i izaslanstvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) iz Savezne Države Hessen.

Nastavak je to HDZ-ove intenzivne suradnje s partnerskom i prijateljskom strankom iz Njemačke, koja je članica, poput HDZ-a, Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije starog kontinenta. Na čelu izaslanstva bio je Norbert Kartmann (CDU), predsjednik parlamenta, Manfred Pentz, zastupnik i glavni tajnik CDU-a Hessena, dr. Ralf Norbert Bartelt, zastupnik CDU-a, Bettina Wiesmann, zastupnica CDU-a, te Michael Gahler, zastupnik CDU-a u Europskom parlamentu. Prvi u nizu sastanaka je bio s članom predsjedništva PDP Zoranom Tešanovićem, glavnim tajnikom SDA Amirom Zukićem.

Gosti iz Njemačke razgovarali su s domaćima o aktualnoj političkoj situaciji i razmijenjena su iskustva. U nastavku su se susreli sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem s kojim su razgovarali o odnosima BiH sa susjedima, ulozi BiH u izgradnji sigurnosti. Posebno mjesto zauzela je tema izbjeglica i aktivnosti koje poduzima BiH jer jedan dio tzv. balkanske rute prolazi kroz BiH. Službeni sastanak u Parlamentu BiH održan je s predstavnicima Hrvata, Bošnjaka i Srba. Razgovarano je o međusobnoj suradnji i razmijenjena su iskustva u funkcioniranju parlamenata i parlamentarnom radu te o inicijativi Njemačke i Velike Britanije. Goste je primio i Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH s kojim su intenzivno razgovarali o inicijativi Njemačke i Velike Britanije.

Poseban sastanak dijela izaslanstva koji je vodio Michael Gaer održan je s predsjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidijom Bradarom s kojom se razgovaralo o europskom putu BiH.

Njemačko izaslanstvo u Domu HDZ BiH primila je zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto i glavni tajnik stranke Vlado Džoić. Borjana Krišto je pozdravila goste te istaknula zadovoljstvo nastavkom dobre, sadržajne suradnje. Posebno je istaknula nepremostive probleme s kojima se suočavaju Hrvati u BiH zbog ustavnog okvira koji se zloupotrebljava na štetu najmalobrojnijeg naroda. Podržala je veće prisustvo EU u BiH te inicijativu za osnivanjem ureda EU Parlamenta u Mostaru kao jedinom multietničkom gradu u BiH. Nakon toga izaslanstvo je posjetilo franjevački samostan u Mostaru gdje ih je primio fra Ivan Ševo, a zatim je realiziran i susret s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Gosti iz Njemačke su se susreli i s predstavnicima pravoslavne crkve, kao i s dužnosnicima Islamske zajednice BiH. Posjet su iskoristili i kako bi posjetili Bile, groblje gdje će biti pokopani njemački vojnici, a na ovoj lokaciji su se poklonili svim žrtvama. Također, gosti iz Njemačke su posjetili samostan na Humcu i Kravice.

VL