Published On: Pon, lip 5th, 2017

PRIJATELJI I OBITELJ NEUTJEŠNI Komemoracija Irhamu Čeči večeras, sahrana u utorak na Vlakovu

Irham Čečo je rođen 1975. godine u Foči. Rat je proveo u opkoljenom Goraždu, a nakon rata dolazi na studij u Sarajevo

Rodbina, prijatelji, poznanici i poštovatelji tragično stradalog Irhama Čeče večeras će u 21.15 sati u Centru organizirati komemoraciju u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, Trg Grada Prato 2a. Sutra, utorak 6. lipnja, na groblju Vlakovo, u 14.00, bit će klanjana dženaza ovom istaknutom novinaru, uredniku i intelektualcu.

Irham Čečo je rođen 1975. godine u Foči. Rat je proveo u opkoljenom Goraždu, a nakon rata dolazi na studij u Sarajevo. Završio je Fakultet političkih nauka u klasi sa danas brojnim poznatim novinarima, politolozima i javnim osobama današnje Bosne i Hercegovine.

Prve tekstove objavljuje u  magazinu “Dani”, gdje se potom ističe u svim segmentima rada pristupajući sa posebnom pažnjom svakom predloženom ili dodijeljenom zadatku.

Britak i prepoznatljiv humor i svakodnevni stil izražavanja odlike su i Čečinih tekstova. Sredinom 2000. postaje sastavni dio Uredničkog kolegija “Dana” gdje uređuje kultne rubrike “Bosanski barometar” i “Sudnji dani”.

Karijeru je nastavio izvan novinstva, postavši dugogodišnji savjetnik i medijski analitičar u Uredu visokog predstavnika (OHR), a u novinarstvo se kratkotrajno vraća kao zamjenik glavnog i odgovornog urednika novonastalog magazina “Stav”. Kratko radi i u nevladinom sektoru kao koordinator za projekte Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu, da bi do svoje prerane smrti bio savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Irham Čečo je bio uzor i prijatelj brojnim novinarima i piscima mlađe generacije.

Čečin iznenadni odlazak ostavio je bez riječi neutješnu obitelj i brojne prijatelje koji će se večerašnjom komemoracijom i sutrašnjom sahranom oprostiti od Irhama.

Poskok.info