Published On: Sub, lis 19th, 2013

Prihvatljiva rješenja koja jamče da drugi ne mogu birati Hrvatima

PREDSJEDNIK HDZ-A BIH DRAGAN ČOVIĆ ZAJEDNO S BH. LIDERIMA POKUŠAVA DOĆI DO RJEŠENJA

Izaslanici EU-a
nakon Banje Luke i Sarajeva jučer su imali razgovore u Mostaru

 Izaslanici europskog povjerenika Štefana Fuelea nakon Banje Luke i Sarajeva jučer su bili u Mostaru. Iako iz izaslanstva EU-a i iz stranaka ništa ne žele govoriti u javnosti, doznajemo da su Paola Pamploni i Peter Sorensen jučer ujutro razgovarali s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, dok su novinari kamerama “uhvatili” Janu Katarinu Lolić Šindelkovu iz ureda Fuelea ispred HDZ 1990. u Mostaru. Sadržaji razgovora su ostali tajna, no, kako se saznaje, svi razgovori vode se s jednim ciljem, a to je kako što prije pronaći pravo rješenje za presudu u slučaju “Sejdić i Finci”, te deblokirati europski put BiH. Europski dužnosnici su u funkciji pomagača kako bi se lideri sami dogovorili, odnosno iz svih dosadašnjih prijedloga pronašli ono što je najbolje. Hrvati su jasni u stajalištima da je prihvatljivo svako rješenje koje će poštivati princip da Hrvati sami izaberu člana Predsjedništva BiH, ma tko to bi, odnosno jamčiti da drugi narodi ne mogu Hrvatima izabrati člana Predsjedništva BiH.

Europski dužnosnici, kako doznajemo, razgovore s liderima nastavljaju idućega tjedna. Usporedno s razgovorima koje vode europski dužnosnici, lideri u BiH međusobno razgovaraju. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon razgovora koje je imao proteklih dana u Zagrebu s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, ministricom Vesnom Pusić, predsjednikom HDZ-a RH Tomislavom Karamarkom u kojima je iznio viđenje stanja u BiH i ono za što se Hrvati zalažu u budućim rješenjima, pokrenuo seriju razgovora u BiH. – Razgovarat ćemo međusobno kako bismo pokušali doći do prihvatljivog rješenja.

ŽKljučni je princip koji zagovaramo, kao što smo i ranije naveli, da Hrvatima drugi ne biraju člana Predsjedništva BiH. Nakon razgovora sa Zlatkom Lagumdžijom imat ću razgovor s Fahrudinom Radončićem, a zatim i s ostalim liderima – kazao je jučer predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na upit o daljnjim koracima u pokušaju iznalaženja dogovora. Europski izaslanici ovoga puta su saslušali sve lidere i stavove, te što bi trebalo mijenjati. Vraćaju se u ponedjeljak, a nakon toga očekuje se i novi poziv u Bruxelles.