Published On: Tue, Jun 25th, 2013

Prihvaćena inicijativa za promjenu Ustava FBIH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ prihvatio je danas inicijativu za promjenu Ustava FBiH, zasnovanu na preporukama Ekspertnog tima, a čiji je službeni predlagač predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić (SBB BiH).

Zaključeno je da Ustavno povjerenstvo Predstavničkog doma vodi dalji postupak u procesu ustavnih promjena u skladu sa svojim nadležnostima.

Zastupnik HDZ-a BiH Marinko Čavara usprotivio se ranije predloženom zaključku da preporuke Ekspertnog tima budu osnova za ustavnu reformu, navodeći da se Kolegij Doma danas usuglasio da preporuke mogu biti samo povod za te promjene, te je zaključak povučen.

Potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ Ivan Musa rekao je tijekom sjednice da predložene preporuke predstavljaju dalje dekonstituiranje i ponižavanje hrvatskog naroda i da stranke članice HNS-a ne žele o njima da raspravljaju.

Zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirko Pejanović rekao je da je odgovornost parlamentaraca da do kraja 2013. dođu do novog Ustava FBiH koji će za Federaciju predstavljati projekt budućnosti.

Preporuke Ekspertnog tima idu u dva ključna pravca – jačanje ustavne pozicije i uloge Parlamenta FBiH u procesu donošenja odluka o razvoju FBiH, kao i jačanje ustavne pozicije i uloge općinskih i gradskih vlasti“, objasnio je Pejanović.

Predstavnici općinskih vlasti u FBiH ukazali su tokom sjednice na nedovoljne javne prihode od PDV-a koje u raspodjeli sredstava pripadaju općinama, a koji iznose samo 8,4 posto od ukupnih javnih prihoda.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović (SDP) ocijenio je da sadašnje uređenje FBiH sa 142 ministra, oko 300 njihovih pomoćnika i savjetnika, prekomjernim brojem zastupnika predstavlja paradoksalan sustav koji je neophodno mijenjati.

Predsjednik Ustavnog suda FBiH Kata Senjak pozdravila je proširenje nadležnosti Ustavnog suda FBiH, čime se izjednačava sa Ustavnim sudom Republike Srpske, što će svim građanima FBiH omogućiti isti pristup ovoj sudskoj instituciji u FBiH, kao što to sada imaju građani RS prema Ustavnom sudu RS.

Na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta u proširenom sastavu raspravljano je o inicijativi za promjenu Ustava FBiH, koja se zasniva na preporukama Ekspertnog tima čiji je rad podržala Veleposlanstvo SAD u BiH.

Sjednica je okončana usvajanjem Odluke o prihvaćanju inicijative za promjenu Ustava FBiH, čiji je službeni predlagač Škaljić.

Ekspertni tim osmislio je 188 preporuka za ustavnu reformu u FBiH s ciljem poboljšanja jednakosti svih građana i stvaranja funkcionalnijeg i efikasnijeg entiteta.