Published On: Pet, ožu. 15th, 2019

PRIDRUŽILI IM SE I KATOLICI Tisuće australskih muslimana u džamiji Lakembi ponosno mole za ubijene na Novom Zelandu

Zajedno s australskim premijerom Scottom Morrisonom,  desetine muslimana ponosno su i prkosno nazočili molitvama u jednoj od najvećih džamija u zemlji, džamiji Lakemba, u Sydneyu, odajući time posljednju počast žrtvama stravičnog pokolja u gradiću Christchurchu na Novom Zelandu.

Prkosni australski muslimani krenuli su spontano u petak u Lakembu, u jugozapadnom Sydneyu, uz suze i očaj, kako bi molili za sve ubijene na Novom Zelandu.

Unatoč pojačanom stupnju pripravnosti i mnoštvu policije oko džamije Lakemba, koja je opkolila džamiju prije početka molitve u 17. 17 sati po tamošnjem vremenu, više od 1000 vjernika molilo je za žrtve najgorih terorističkih napada na Novom Zelandu u kojima je poginulo 49, od kojih je većina slijedila istu vjeru.

Raspoloženje u džamiji u Lakembi bilo je sumorno, ali ponosno, uz molitve za spas ubijenih duša.

Mlada žena ispred džamije izjavila je za Daily Mail Australia: “Zbunjena sam kako i zašto bi netko to učinio . Važnije je nego ikada da pohađamo molitve. Sada je najvažnije vrijeme. To je uvijek bio problem, ali ništa nije učinjeno. Najvažnije je vrijeme za zajedništvo”…

“Moja se krv ohladila, jedino što će me smiriti je glava te osobe”, rekao je jedan očajni vjernik.

Jedan od govornika u džamiji Lakemba tijekom večernje molitve izjavio je da su oni koji su prisustvovali molitvama u petak u Christchurchu bili ‘najneviniji ljudi’, ali su bili na meti mladog australskog čovjeka.

”Zašto čine zločin? Zašto?”, rekao je slijedeći molitve. I dodao: ”Ljudi su vrlo ekstremni u svom razmišljanju. Žele osvetu iz ničega. Misle da rade nešto slično tome je osveta”.

Zatim je upozorio je one koji su nazočili molitvama da ne strahuju i poručio:

”Potrebna nam je naša vlada da poduzme neku akciju. Moramo vidjeti naše političare i policiju kako dobro obavljaju svoj posao. Pružili smo  svoje ruke našim političarima, osobito onima dobrima. To je čin terora usmjerenog prema muslimanima u vrijeme njihovih molitvi. Ali, ja neću zatvoriti vrata naših džamija i nastavit ćemo naše svakodnevne molitve. Stajat ćemo solidarno”, objavljuje Daily News Australia.

Zajedničkoj molitvi pridružili su se i službenici Anglikanske te Katoličke crkve.