Published On: Ned, stu 18th, 2018

Priča o ‘zengama’

Predsjednica Grabar Kitarović i ove je godine u Vukovar došla sa žutim čizmama na nogama. Te čizme iz pogona Borova omogućile su hrvatskim braniteljima da lakše izdrže hladne dane

U vukovarskoj Koloni sjećanja bila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je i ove godine stigla u zengama, žutim čizmama kakve su i 1991. nosili branitelji. Lani se pojavila u njima i podsjetila na obuću koja je 1991. bila od velike pomoći vukovarskim braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću.

Iz Borova su lani za Večernji list objasnili kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. Naručila ih je američke tvrtke Royce Shoes, a bila su namijenjene nošenju u američkim pustinjama i planinama.

Kako je ispričao Ivan Hubalek, bivši član uprave Borova, zadnje količine ovih čizama nisu isporučene naručiteljima zbog rata. Dio proizvedenih čizama ostao je u skladištima tvrtke, te su ih počeli nositi branitelji.

foto: Dubravka Petric/PIXSELL

– Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali „zenge“ predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali „zenge“. Zbog toga su po logorima imali ‘poseban tretman – kaže Hubalek.

– Naše ‘žute cipele’ Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu i na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar – rekli su svojedobno u Borovu, koje je opet počelo proizvoditi modele za muškarce i žene,  prenosi 24sata.hr

 

‘I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti’ – citat je iz ulomka jednog logoraša.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare