Published On: Thu, Sep 24th, 2020

PRIČA O PJESMI ŽELJKA JOKSIMOVIĆA: Lane moje

Može pjesma biti hit, ono što svi estradnjaci žele u svojim karijerama, a da bude bez pomenute vrline. Može biti popularna, slušana, tražena, financijski isplativa, da se uživa u njoj, pa da bude zaboravljena kako od publike, tako i od njenog izvođača.

Pokušate li se sjetiti neke hit pjesme od prije, recimo, pet godina, teško da ćete uspjeti. Hitovi su u glazbenoj industriji sveprisutna pojava. Uvijek je neka pjesma hit, ali samo se pjesme sa umjetničkom vrlinom pamte.

Uzmemo li za primjer Željka Joksimovića vidjet ćemo da su njegovu plodonosnu karijeru obilježili brojni hitovi. Prisjetimo se samo pjesama kao što su: “Habanera”, “Petak na subotu”, “Vreteno” “Karavan” ili “Samo ti” uvidjećemo zbog čega Željko Joksimović zauzima status na estradi koji zauzima.

Sve navedene pjesme su doista bili hitovi, ali niti jedna nije obilježila Joksimovićevo stvaralaštvo, kao što je to učinila pjesma “Lane moje”. Tom pjesmom Joksimović je predstavljao Srbiju i Crnu Goru na Euroviziji 2004. godine.

Sam Joksimović je i komponirao pjesmu, dok je stihove potpisala Snežana Vukomanović.

Oni koji pamte, znaju da je u konačnom plasmanu ta pjesma zauzela drugo mjesto, dok je pobjedu odnijela ukrajinska predstavnica Ruslana pjesmom “Wild dances”.

Riječ je o elegičnoj baladi koja donosi razmišljanje lirskog subjekta. Dominantna preokupacija u njegovim mislima je djevojka koju voli, za koju vjeruje da i ona voli njega, ali od koje se morao rastati.

Iako se svim silama trudi da je zaboravi, što mu i često polazi za rukom, ona mu ipak, sporadično, ali konstantno dolazi u misli. Za njega ne važi ona narodna izreka – daleko od očiju, daleko od srca.

Svaki put kad mu se ona vrati u misli, ugrize se ne bi li fizičkom boli maskirao bol na srcu. Tad se zapita da li je sama ili je, pak, uspjela naći nekoga ko će barem polovično zauzeti njegovo mjesto u njenom srcu. Odgovora naravno, nikad nema, te on ostaje sam sa svojim mislima.

Neko je jednom rekao da je ova pjesma – ljubav. To samo potvrđuje tezu o umjetničkoj vrlini i dokazuje zbog čega je i danas aktuelna, te prkosi zubu vremena. Pjesma je čak proglašena za najuspješniju u istoriji Eurovizije glasovima fanova širom Europe.(RBSM-RADIO)

Da je kompletna pjesma zaista alegorija za ljubav potvrđuje upravo ta njena neprolaznost. Kao što i ljubav možemo pokušati prikriti i skrajnuti, te ne misliti o njoj, ona će uvijek, na svoj neki način, uspjeti da se ispolji i bude sveprisutna. Isto tako je i “Lane moje” od 2004. godine naovamo aktuelna i sveprisutna…(RBSM-RADIO)