Published On: Sun, Aug 16th, 2015

PRIČA IZ UTOČIŠTA: Zove se Angela Merkel i tek upoznaje svijet

Angela Merkel živi u ulici Podbielskistrasse u Hannoveru, većinu vremena provodi u naručju svoje mame i svijet gleda znatiželjnim očima djeteta.
Njezino je puno ime zapravo Angela Merkel Ade i ima šest mjeseci. Od rođenja živi u utočištu za azilante u tom gradu na sjeveru Njemačke.
Angela Merkel ima ružičaste čarapice, zlatnu ‘medicinku’ u uhu i anđeoski osmijeh. Da, njezina pojava je drastično različita od one moćne njemačke kancelarke.
Njezina je majka Ophelya Ade iz seoceta Berkum Mpatasea u Gani. Svojoj je kćeri dala ime Angela Merkel iz čiste zahvalnosti.
“Ona je vrlo dobra žena”, kaže ta 26-godišnjakinja. “Sviđa mi se”.
Nije bilo problema
U matičnom su uredu malo podigli obrve kad su čuli koje bi ime trebali zapisati u rodni list, ali nisu prigovarali, kaže Ophelya.
U jednom važnom segmentu mala Angela je stvarno sretno dijete. Ispalo je da je preko svoga oca automatski dobila njemačko državljanstvo, a to majci Ophelyji omogućava pravo boravka u zemlji. Mnogi od desetaka tisuća izbjeglica u Njemačkoj htjeli bi biti na njezinu mjestu.
No to ne mijenja činjenicu da ih je velika većina duboko zahvalna na tome što ih je Njemačka primila i dala im sklonište od sukoba, ratova i terorizma unatoč tome što u zemlju stiže izbjeglički val bez presedana. A zahvalnost se može izreći na razne načine, što pokazuje i slučaj malene Angele Merkel koja upija svijet iz bloka C utočišta u Hannoveru.