Published On: Čet, lis 30th, 2014

Prezentiran projekt izgradnje autoputa Banja Luka- Split

U Banjaluci je prezentiran projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Split, čija je dužina 186 kilometara.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog autoputa izuzetno važna.

“Za završetak izgradnje autoputa potrebno je pet do sedam godina, dok za zatvaranje financijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije treba 10 do 12 godina”, rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će se u dogledno vrijeme započeti s realizacijom ovog projekta.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić naglasio je da bi izgradnja trase autoputa Banjaluka – Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi eura.

“‘Autpoutevi Republike Srpske’ provode niz aktivnosti na pripremi još jednog velikog infrastrukturnog projekta od velikog značaja za Srpsku, BiH i regiju, a riječ je o nastavku autoputa Gradiška – Banjaluka, odnosno dalje prema jugu”, rekao je Topić.

On je naveo da je interes za realizaciju ovog projekta pokazalo nekoliko regionalnih i europskih kompanija, ali da su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije “Sinohidro”.

Direktor “Cesta Federacije BiH” Filip Vujeva rekao je da je sačinjena projektna dokumentacija za trasu autoputa Banjaluka – Split koja prolazi kroz Federaciju BiH.

“Ova prometnica je veoma značajna za gospodarski razvoj cijele BiH. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama krenuti u realizaciju ovog projekta”, naglasio je Vujeva.

Prezentaciji projekta nazočili su i predstavnici Veleposlanstva Hrvatske u BiH.

/Srna/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare