Published On: Ned, pro 21st, 2014

Previše smo uložili u BiH da bismo dozvolili da krene unazad

SARAJEVO – Zamjenik veleposlanika Velike Britanije pri Ujedinjenim narodima (Michael Tatham), nije krio svoje razočaranje, pa čak i ljutnju, kada se Rusija u Vijeću sigurnosti usprotivila produljenju mandata EUFOR-a u BiH.

Rusiji je zasmetao stav o euroatlantskoj perspektivi BiH i, na kraju, ona se suzdržala od glasovanja prvi put otkako u BiH postoje međunarodne mirovne snage.

Analitičari su iznijeli stav da bi naredne godine službena Moskva mogla uložiti čak i veto na vojnu misiju EU u BiH.

Tatham je bio veleposlanik Velike Britanije u BiH od 2008. do pred kraj 2011. godine.

U intervjuu za “Dnevni avaz” ističe razočaranje zbog ovakvog stava Rusije.

– Rusija je godinama podržavala slične rezolucije o EUFOR-u, tako da je odluka biti suzdržana prilikom glasovanja o ovom pitanju bila dosta nesretna. Ipak, svih 14 ostalih članica Vijeća sigurnosti UN-a je glasalo za rezoluciju, što pokazuje da ruski nagovještaji kako UN na neki način pokušava nametnuti euroatlantsku budućnost Bosni i Hercegovini nema kredibilitet kod ostalih članica Vijeća. Ostaje činjenica da postoji široka potpora euroatlantskim integracijama u svim dijelovima BiH – kaže Tatham.

Govoreći o njemačko-britanskoj inicijativi o BiH kao mogućem odgovoru na sve snažniji angažman Rusije u regiji, Tatham ističe da kao prvo i najvažnije zajednička inicijativa s Njemačkom odražava rastuću zabrinutost zbog političkog i ekonomskog zastoja u BiH i mogućih implikacija daljnje stagnacije stabilnosti.

– Mi smo previše uložili u BiH da bismo dozvolili da krene unatrag. Tako da smo željeli razviti novu strategiju koja bi zadržala postojeće uvjete vezane za EU članstvo, ali koja bi proširila plan ranih reformi koje bi se podudarale sa zahtjevima običnih ljudi u BiH kojima se traže radna mjesta i pravda. Zadovoljni smo što je inicijativa tako dobro primljena i da je sada usvojena kao nova strategija EU- naveo je Tatham.