Published On: Tue, Nov 19th, 2013

‘Previše europskih banaka je preživjelo krizu’

Previše europskih banaka preživjelo je financijsku krizu, ustvrdio je čelnik Europske agencije za banka (EBA) u današnjem razgovoru za njemački tisak.

“Uvjeren sam da je premalo europskih banaka kontrolirano ugašeno i nestalo s tržišta”, kazao je Andrea Enria u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Tek 40 ih je nestalo, u usporedbi s 500-tinjak u Sjedinjenim Državama. Vlade su željele održati na životu svoje banke i time su zakočile proces ozdravljenja”, kazao je Enria.

EBA je posljednjih godina organizirala niz provjera otpornosti europskih banaka na nepovoljne uvjete poslovanja kojima su zamjerani preblagi kriteriji.

Europa trenutno pokušava uspostaviti bankovnu uniju kako bi ojačala svoj financijski sustav. U odvojenom razgovoru za Financial Times Enria je kazao da se zalaže za uspostavu apsolutno paneuropskih struktura.

“Potreban je mehanizam odlučivanja na razini Europe, umjesto da se u krizama odluke donose na razini odbora. Odbori u krizi ne funkcioniraju zbog konflikata”, upozorava Enria.

“Dali su nam ovlasti i ujedno ugradili toliko zaštitnih mehanizama za svaku zadaću koju moramo obaviti da se ponekad pribojavam da ih nećemo moći ispuniti”, upozorio je čelnik EBA-e.