Published On: Sri, ruj 23rd, 2020

Prevare s biračima izvan BiH

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako u cilju sprječavanja zlouporaba vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača van BiH.

Još je uvijek u tijeku ”iznimno zahtjevna i obimna aktivnost obrade prijava birača za glasovanje van Bosne i Hercegovine”, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ističući kako je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača van Bosne i Hercegovine u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Kako se kradu izbori?
”Analizom dostavljenih prijava za glasovanje van Bosne i Hercegovine u fazi prijava za glasovanje putem pošte uočen je određeni broj prijava za koje imamo indicije o zlouporabi u korištenju ovoga prava. Dio naših saznanja uz priložene dokaze smo već dostavili Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a po završetku navedene aktivnosti registracije birača koji glasuju van BiH ili donošenja odluke o odbijanju prijava Središnje izborno povjerenstvo BiH će izvršiti analize uočenih zlouporaba te ih također dostaviti policijskim agencijama i nadležnim tužiteljstvima na postupanje”, naveo je SIP.

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako u cilju sprječavanja zlouporaba vrši i vršit će više kontrola e-prijava za glasovanje birača van BiH.

”Prvu kontrolu vrše službenici koji pregledaju sve pristigle prijave, te potom unose podatke u aplikaciju uz nadzor kontrolora; Druga vrsta kontrole je kontrola posebnog povjerenstva formiranog od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH;

Treću kontrolu vrše članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH metodom slučajnog uzorka; Četvrta kontrola radi se od strane samih osoba koje su se prijavile za glasovanje van Bosne i Hercegovine putem aplikacije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, te koji mogu prema našim instrukcijama dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH informaciju o uočenom pokušaju zlouporabe, uz dostavljanje relevantnih dokaza; Petu kontrolu vrše izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica (gradska, općinska i Izborno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH), koja su dužna dostaviti nam informacije o biračima koji su upisani za glasovanje na redovitim biračkim mjestima, a neko ih je prijavio za glasovanje van Bosne i Hercegovine. Šesta kontrola biti će vršena u žalbenom postupku provjerom navoda iz eventualnih žalbi birača i Sedma provjera će se vršiti u Glavnom centru za brojanje gdje ćemo provjeravati pošiljke sa glasačkim materijalom dostavljene putem pošte, dostavljene u ime birača za koje u međuvremenu utvrdimo da je zlouporabljeno njihovo biračko pravo na bilo koji način”, navodi se.

Središnje izborno povjerenstvo navodi kako Apelacijski odjel Suda BiH vrši sudski nadzor u žalbenom postupku na sve odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>