Published On: Sub, velj 16th, 2013

PREUSTROJ FEDERACIJE: Sjeverna Bosna, Hercegovina i središnja Bosna, Sarajevo i Drina

Federacija bi se zvala Ujedinjene Regije, a bila bi uređena u tri regije, Sjeverna Bosna, druga Hercegovina i središnja Bosna, a treća Sarajevo i Drina.

Osnova je to prijedloga za preustroj Federacije koje je jučer omladinska kontakt skupina za ustavne promjene u BiH predstavila ekspertnom timu koji je formiralo Veleposlanstvo SAD-a, a čiji su članovi Mirjana Nadaždin Defterdarević, Mile Lasić, Vehid Šehić, Krešimir Zubak, Kasim Trnka i suradnik Zlatan Begić.
Omladinska  kontakt skupina nastala je kao rezultat nastojanja Inicjative mladih za ljudska  prava da uključi mlade i širu javnost u proces debate o ustavnim promjenama u BiH.
Po ovom prijedlogu regija Sjeverna Bosna obuhvaćala bi Tuzlansku, Unsko-sansku, Posavsku i Zeničko-dobojsku županiju. Regija Hercegovina i središnja Bosna ujedinile bi Srednjobosansku, Hercegovačko-neretvansku i Zapadnohercegovačku županiju. Regija Sarajevo i Drina obuhvaćale bi Bosansko-podrinjsku i Sarajevsku županiju.
Svaka regija imala bi svoj regionalni parlament s 45 zastupnika, od kojih bi se 30 biralo neposredno, a 15 bi činilo po  pet garantiranih mjesta za ‘brojčane manjine’. Regionalni parlament bi imenovale regionalne vlade prostom većinom. U svakoj regionalnoj vladi bilo bi zagarantirano 15% udjela svake od četiri zajednice (bošnjačke, hrvatske, srpske , ostalih) te maksimum od 40% zastupljenosti jedne od navedenih skupina.
Ujedinjene Regije ne bi imale predsjednika, već je šef izvršne vlasti – premijer Vlade Ujedinjenih Regija. Imale bi Vrhovni sud, jednodomni Parlament, koji  bi činila 4 regionalna kluba. Sve tri regije imale bi po 30 zastupnika u Parlamentu.
Vlada bi se sastojala od premijera te ministara. Nevezano za premijera, svaka regija bi dobila po trećinu ministara. Uz to Ustav bi propisao da najmanje 1/5 ministara mora biti iz reda svake od četiri zajednice unutar kvote svake od regija.
Ovaj prijedlog tretira i državnu razinu pa bi se tako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH proširio tako da  ima po 12 izaslanika za svaki od četiri kluba. Ujedinjene Regije bi zadržale 28 predstavnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
DL / Bljesak