Pretvara nas se u društvo u kojem će se zataškavati istine

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije najoštrije osuđuje odnos pripadnika MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužiteljstva prema novinaru Nikoli Morači.

”Upozoravamo na pravo novinara da zaštiti svoj izvor kao i da oduzimanje mobilnog telefona novinara ugrožava i izvor ali i samog novinara. Napominjemo kako po zakonu novinar ima pravo da ne otkrije identitet svojeg izvora te da ‘ne otkrije bilo koji dokument ili činjenicu koji bi mogli razotkriti identitet izvora, a naročito usmeni, pismeni, audio, vizualni ili elektronski materijal””, navedeno je u priopćenju.

Iz Vijeća upozoravaju i na član 20. Kodeksa za tiskane i online medije u BiH: ”Novinari imaju obavezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu. Novinari će izbjegavati objavljivanje informacija iz anonimnih izvora, čiju relevantnost javnost ne može ocijeniti, osim u slučajevima izvještavanja o temama koje su u interesu javnosti, a za koje se nije moguće pozvati na otvorene i identificirane izvore informacija”.

Ovo je, priopćeno je, samo još jedan od vidova pritisaka kojima su mediji izloženi u posljednje vrijeme i ugrožava sigurnost novinara i medijska sloboda.

”Sve češći zahtjevi brisanja članaka na portalima uz prijetnje tužbama bez argumentiranog objašnjenja i bez demantiranja navoda te najavljena kriminalizacija klevete pretvara nas u društvo u kojem će se zataškavati istine a štititi osobe s druge strane zakona. Pozivamo medije da se udruže u borbi za svoja prava koja im se sve više narušavaju ali i međunarodne organizacije i nadležna ministarstva da pomognu zaštititi medijske slobode bez kojih nema ni napretka društva”, naveo je Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Naime, banjalučki novinar Nikola Morača salušan je u petak u policiji i oduzet mu je mobilni telefon zbog istrage u vezi s informacijama koje je objavio u dnevnom listu “Blic” i portalu “Srpskainfo”.

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.