Published On: Fri, Jun 16th, 2017

Presudom u Haagu protiv Herceg-Bosne prijeti se svim Hrvatima, u BiH se sudi po različim zakonima

Završna konferencija o nasljeđu Međunarodnog suda održat će se u Sarajevu od 22. do 24. lipnja, a organizatori poručuju kako taj skup predstavlja priliku za aktere koji su aktivni u regiji bivše Jugoslavije da se upuste u izravan i konstruktivan dijalog o tome kako nacionalni akteri mogu primijeniti dostignuća koja je ICTY ostvario tijekom svog 24-godišnjeg postojanja, piše Večernji list BiH.

Kritika i nezadovoljstvo

– Budući da se ICTY priprema za zatvaranje krajem 2017., sada je više nego ikada značajno osigurati da nasljeđe ICTY-ja bude dostupno i djelotvorno, osobito za aktere u regiji bivše Jugoslavije. Međunarodni sud želi potaknuti ne samo statičku ocjenu svog rada nego i dinamičan razgovor kroz koji će se razmjenjivati iskustva i saznanja, s konačnim ciljem da se unaprijedi i ojača vladavina prava, poručuju organizatori i ujedno najavljuju usvajanje rezolucije koja će sadržavati zaključke i preporuke proistekle iz raznih diskusija, s namjerom da se polože temelji za buduće razgovore o ulozi i nasljeđu međunarodnih sudova.

U radu konferencije sudjelovat će oko 300 ljudi, uključujući suce i osoblje Haaškog suda, kao i sve one zainteresirane pojedince i skupine na lokalnoj razini te međunarodne stručnjake i znanstvenike.

Sigurno je da će sam skup u Sarajevu, ali i cijeli proces ocjene rada i učinka Haaškog suda, biti podvrgnut kritici i nezadovoljstvu, a posebno su velike zamjerke bosanskohercegovačkih Hrvata koji su, moglo bi se reći, najgore prošli u Haagu.