Published On: Pet, lip. 8th, 2018

Presuda za “Vranicu”: Aničić i Poznić osuđeni na po godinu zatvora, Škutor oslobođen

Slučaj “Vranica” dobio je sudski epilog.

Sud u Mostaru danas je izrekao osuđujuću presudu Mati Aničiću i Erhardu Pozniću, dok je Ivan Škutor oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade “Vranica”.

 

Mato Ančić i Erhard Poznić dobili su po godinu dana zatvorske kazne.

Presudu je izrekao sudac Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

Četvrti optuženi u predmetu “Vranica” Željko Đidić od ranije se nalazi u bijegu, u Republici Hrvatskoj.

Proces protiv njega je razdvojen, s obzirom na to da je u Hrvatsku pobjegao 2011. godine i još nije dostupan bh.organima gonjenja.

Rezultat sudskog procesa, četvrtog po redu, poznat je nakon punih 25 godina od jednog od najtežih i najokrutnijih ratnih zločina u gradu Mostaru i duže od 18 godina koliko je pred kantonalnim pravosuđem trajalo jalovo i neubjedljivo sudsko rasplitanje ovom predmeta, pišu bošnjački portali.

Riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi “Vranica” 9.svibnja 1993.godine u zapadnom dijelu Mostara.

Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Strojarskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirali 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog “krupnog vojnog poduhvata” iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitirano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

Optužnica je podignuta još krajem 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara.

Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Prvooptuženi Džidić nalazi se u bijegu  od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer