Published On: Čet, sij 7th, 2021

Presuda sutkinji Miletić krajem siječnja

U završnoj riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu, Obrana je zatražila da sutkinja Azra Miletić bude oslobođena optužbi za primanje dara i drugih oblika koristi jer je ”istraga vođena nezakonito”, dok je optužena kazala da je uvijek postupala u skladu sa zakonom.

”Da je istraga vođena zakonito, optužnica ne bi bila podnesena”, kazala je braniteljica Jesenka Rešidović iznoseći završnu riječ, dodavši kako predlaže da Sud donese oslobađajuću presudu kojom bi se ispravila nepravda u cjelokupnom postupku.

Rešidović je rekla da se neće osvrtati na posebne istražne radnje provedene u istrazi, koje je Sud ranije proglasio nezakonitim.

Prema završnoj riječi braniteljice, zaštićenom svjedoku S-1 nezakonito je dat imunitet, budući da se ”vidi da S-1 nije svjedok, već osumnjičeni”.

”U odluci o davanju imuniteta se navodi da se ta odluka odnosi na iskaze od 23. i 24. veljače 2015. godine (…) kada je ta osoba svjedočila na osnovu sumnje da je sudjelovao u pripremanju i izvršenju kaznenih djela ‘primanje dara’ i ‘davanje dara’ ”, kazala je Rešidović, dodavši kako se na osnovu njegovog iskaza ne može donijeti odluka.

Ona je navela da je protiv S-1 obustavljena istraga ”da bi se od njega napravio svjedok, a da se optužena ukloni s mjesta sudije Suda BiH”.

Braniteljica je rekla kako Tužilaštvo nije dokazalo da je optužena preko S-1 obavještavala Ramu Brkića i Senada Šabića o postupku koji se vodi protiv njih, navodeći kako je moguće da je optužena spomenula neke predmete i ne sporeći da su optužena i S-1 bili prijatelji.

”Projekt Brkić”, kako ga je nazvao S-1, bila je ideja prevaranta, kazala je Rešidović, o tome kako zadobiti povjerenje sudije. Dodala je da je S-1 dobio novac od Šabića preko svjedoka S-3.

”S-1 je pronašao način da prevari i državu. Za sebe je izdejstvovao imunitet, a pritom je zadržao imovinsku korist”, rekla je Rešidović, dodavši kako je ovim njegovim postupkom ”i vuk sit, i ovce na broju”.

Braniteljica je spomenula i nezakonitosti prilikom pretresa računara suradnice sutkinje Miletić, koja se po povratku s godišnjeg odmora ”nije mogla ulogovati u računar”, a postupajući tužitelj joj nije priopćio da je dobio CD-ove sa sadržajem računara.

Osvrćući se na naredbu Tužiteljstva BiH kojom se vršilo utvrđivanje imovine optužene Miletić i bliskih srodnika, braniteljica je kazala kako nije ispitana imovina supruga optužene, te nije utvrđeno da sutkinja ima nekretninu naslijeđenu od roditelja, ali je pronađen stan koji je sutkinja 2006. godine prodala.

”Cjelokupna istraga je vođena na nezakonit način. Nijedna tvrdnja nije potkrijepljena dokazima”, rekla je Rešidović.

Govoreći o točki optužnice kojom se Miletić tereti za povredu zakona od strane sudije, braniteljica je navela kako se Apelaciono vijeće Suda BiH u predmetu ”Brkić i drugi” moralo držati žalbenih navoda.

Ona je kazala kako se povreda postupka željela prikazati saslušanjem Olega Čavke, postupajućeg tužitelj Tužiteljstva BiH u postupku ”Brkić i drugi”, koji je u svom svjedočenju iznio subjektivni osjećaj onoga što mu je zasmetalo.

Rešidović je istaknula kako je optužena Miletić u svom profesionalnom životu istrajavala na zakonitosti i kako ova točka optužnice nije dokazana.

Sutkinja Miletić se tereti za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije. Rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH u travnju 2018. je otpremljeno rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog primanja dara, a oslobođena je optužbe za kršenje zakona od strane sudije, kada je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

Sutkinja Miletić je na ovom ročištu kazala kako je završnom riječi obuhvaćeno sve što je relevantno, ali kako smatra da je potrebno da kaže da je svjedok Satko Kekić saizvršilac Brkića, a svjedok Asmir Zeković u najmanju ruku pomagač S-1, te da je selektivnim ponašanjem Tužiteljstva utvrđeno tko je meta.

Miletić se osvrnula i na kršenje zakona od strane sudije navodeći kako je Zakonom o kaznenom postupku utvrđeno šta radi predsjednik Vijeća.

“Kad predmet dođe kod Miletić, tu ne prolazi ništa što nije u skladu sa zakonom”, rekla je Miletić.

”Možete zamisliti kako se osjeća netko tko 40 godina radi”, kazala je, dodavši kako je ona bila meta Tužiteljstva BiH, zbog čega je uhićena i stavljena u pritvor.

Na ročištu u prosincu Kantonalno tužiteljstvo je zatražilo da se Miletić proglasi krivom i da joj se izrekne mjera zabrane vršenja pravosudnih dužnosti